Meringue schuimpjes in vier heerlijke smaken

Kleurrijke meringue schuimpjes met vanille, kaneel, kokos en cacao

Heb je eiwitten over van een ander bakproject? Gooi ze niet weg!

Met dit makkelijke recept maak je meringue schuimpjes in vier verrassende smaken: vanille, kaneel, kokos en cacao. Ze zijn niet alleen schattig om te zien, maar ook onweerstaanbaar lekker. Iedereen hier thuis had z’n favoriet en jij straks ook!

Smaken

Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met smaken voor deze meringue schuimpjes, maar ik koos voor vanille, kaneel, kokos en cacao. De vanille meringue schuimpjes gaf ik daarbij een roze kleurtje. Het testpanel thuis had ieder zo zijn eigen favorieten. Zelf vond ik kaneel en kokos de meest verrassende smaken. De enige man in huis vond de chocolade en kokos de lekkerste, mijn oudste dochter vond de kaneel het lekkerste en de jongste de vanille. Waarschijnlijk was die laatste favoriet vanwege de roze kleur

Kleurrijke meringue schuimpjes met vanille, kaneel, kokos en cacao

Meringue schuimpjes die niet mislukken

In dit meringue schuimpjes recept verwarm ik de kristalsuiker even in de oven, dit om ervoor te zorgen dat de suiker wat zachter is en sneller smelt in het eiwit. Anders voel je nog de korreltjes suiker in de meringue en dat wil je eigenlijk niet. Neem ook echt de fijne kristalsuiker, gewoon verkrijgbaar in de supermarkt, deze smelt veel makkelijker dan de grotere korrels. Zorg er ook voor dat je kom vetvrij is voor je begint, anders worden de eiwitten niet stijf.

Meten is weten

Dit recept is gemaakt op basis van 150 gram eiwitten. Een gemiddeld ei bevat zo’n 30 gram aan eiwitten. Dit moet je alleen even goed afwegen, want het kan net iets verschillen per ei uiteraard. Het recept is 1 deel eiwitten, 2 delen fijne kristalsuiker. Je kunt dus zelf de verhouding eiwitten en suiker aanpassen naar de hoeveelheid eiwitten die je zelf beschikbaar hebt. Heb je maar 120 gram eiwitten bijvoorbeeld, dan neem je 240 gram fijne kristalsuiker. Let wel op dat je dan ook iets minder van de kaneel, kokos etc. neemt.

Veel schuimpjes

Met dit recept maak je ongeveer 80 meringue schuimpjes, 20 per soort. Dit lijkt veel, maar ik kan uit ervaring vertellen dat ze snel op zijn. De kleine schuimpjes happen makkelijk weg en je kunt ze zeker 2 weken bewaren. Wil je minder schuimpjes maken dan kun je makkelijk het recept verminderen en op basis van het aantal eiwitten uitrekenen hoeveel suiker je nodig hebt.

Kleurrijke meringue schuimpjes met vanille, kaneel, kokos en cacao

Meringue schuimpjes in 4 heerlijke smaken

Daphne
Maak deze kleurrijke meringue schuimpjes in 4 heerlijke smaken: vanille, kaneel, kokos en cacao. Makkelijk te maken, niet te weerstaan!
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 1 uur 30 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 80 stuks

Equipment

  • 2 vellen bakpapier
  • 4 spuitzakken
  • roze kleurstof optioneel

Ingrediënten
  

  • 150 gram eiwit
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • ½ theelepel kaneel + wat extra voor decoratie
  • 10 gram geraspte kokos + wat extra voor decoratie
  • ½ theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel cacao poeder + wat extra voor decoratie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht. Zorg ervoor dat de kom van de staande mixer geheel vetvrij is.
  • Leg een vel bakpapier op een bakblik en verdeel daar de kristalsuiker over. Zet dit voor 5 minuten in de voorverwarmde oven. 
  • Doe ondertussen de eiwitten in een mengkom van een staande mixer. Zet de mixer aan op een lage stand totdat er zich wat belletjes op de eiwitten vormen. Daarna kan de mixer op de hoogste stand als de oven bijna klaar is. Let wel op dat je de eiwitten niet te ver doorklopt, zodat ze vlokkerig worden, dan krijg je geen mooi schuim.
  • Haal het bakblik uit de oven en verlaag de temperatuur naar 80 graden hetelucht.
  • Als de eiwitten stijf zijn geklopt kan de warme kristalsuiker toegevoegd worden. Voeg de suiker lepel voor lepel toe aan het eiwitschuim terwijl je blijft mixen op middelhoge snelheid. Wacht met het toevoegen van de volgende lepel totdat de eiwitten weer mooi stevig zijn na het toevoegen van de suiker. Voeg zo alle suiker toe en blijf daarna nog een minuut of 5 mixen op hoge snelheid totdat je een mooi glanzend, stevig eiwitschuim hebt. 
  • Verdeel de eiwitten in 4 gelijke porties. Dit zou 4x zo'n 110 gram moeten zijn. 
  • Spatel vervolgens door iedere portie eiwitten een smaakmaker: kaneel, vanille-extract , kokos en cacao. Verdeel de 4 smaken over de 4 spuitenzakken. De vanille schuimpjes heb ik roze gemaakt door aan de binnenkant van de spuitzak wat kleurstof te smeren. Doe er niet te veel op, want dan heb je schuimpjes die stijf staan van de kleurstoffen (was bij mij een beetje het geval).
  • Knip een puntje van de onderkant van de spuitzakken. Ik knipte er een stukje met een doorsnede van 2,5 cm vanaf. Hoe groter het gat, hoe groter de schuimpjes. 
  • Spuit toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Je hebt 2 bakplaten nodig. Na het spuiten heb ik op de kokosschuimpjes nog een beetje kokos gestrooid met de hand. Bij de kaneel en cacaoschuimpjes gebruikte ik hiervoor een klein theezeefje.
  • Zet het bakblik in de oven en bak de schuimpjes 1 uur in de oven. Daarna zet ik de oven uit en laat de schuimpjes in de gesloten oven nog een half uur staan.
Trefwoord meringue, meringue schuimpjes

Je kunt met deze schuimpjes eindeloos variëren. Kies zelf je favoriete smaak of kleur en probeer dat uit. Je zult verrast staan van het resultaat.