Ga terug
Kleurrijke meringue schuimpjes met vanille, kaneel, kokos en cacao

Meringue schuimpjes in 4 heerlijke smaken

Daphne
Maak deze kleurrijke meringue schuimpjes in 4 heerlijke smaken: vanille, kaneel, kokos en cacao. Makkelijk te maken, niet te weerstaan!
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 1 uur 30 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 80 stuks

Equipment

  • 2 vellen bakpapier
  • 4 spuitzakken
  • roze kleurstof optioneel

Ingrediënten
  

  • 150 gram eiwit
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • ½ theelepel kaneel + wat extra voor decoratie
  • 10 gram geraspte kokos + wat extra voor decoratie
  • ½ theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel cacao poeder + wat extra voor decoratie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht. Zorg ervoor dat de kom van de staande mixer geheel vetvrij is.
  • Leg een vel bakpapier op een bakblik en verdeel daar de kristalsuiker over. Zet dit voor 5 minuten in de voorverwarmde oven. 
  • Doe ondertussen de eiwitten in een mengkom van een staande mixer. Zet de mixer aan op een lage stand totdat er zich wat belletjes op de eiwitten vormen. Daarna kan de mixer op de hoogste stand als de oven bijna klaar is. Let wel op dat je de eiwitten niet te ver doorklopt, zodat ze vlokkerig worden, dan krijg je geen mooi schuim.
  • Haal het bakblik uit de oven en verlaag de temperatuur naar 80 graden hetelucht.
  • Als de eiwitten stijf zijn geklopt kan de warme kristalsuiker toegevoegd worden. Voeg de suiker lepel voor lepel toe aan het eiwitschuim terwijl je blijft mixen op middelhoge snelheid. Wacht met het toevoegen van de volgende lepel totdat de eiwitten weer mooi stevig zijn na het toevoegen van de suiker. Voeg zo alle suiker toe en blijf daarna nog een minuut of 5 mixen op hoge snelheid totdat je een mooi glanzend, stevig eiwitschuim hebt. 
  • Verdeel de eiwitten in 4 gelijke porties. Dit zou 4x zo'n 110 gram moeten zijn. 
  • Spatel vervolgens door iedere portie eiwitten een smaakmaker: kaneel, vanille-extract , kokos en cacao. Verdeel de 4 smaken over de 4 spuitenzakken. De vanille schuimpjes heb ik roze gemaakt door aan de binnenkant van de spuitzak wat kleurstof te smeren. Doe er niet te veel op, want dan heb je schuimpjes die stijf staan van de kleurstoffen (was bij mij een beetje het geval).
  • Knip een puntje van de onderkant van de spuitzakken. Ik knipte er een stukje met een doorsnede van 2,5 cm vanaf. Hoe groter het gat, hoe groter de schuimpjes. 
  • Spuit toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Je hebt 2 bakplaten nodig. Na het spuiten heb ik op de kokosschuimpjes nog een beetje kokos gestrooid met de hand. Bij de kaneel en cacaoschuimpjes gebruikte ik hiervoor een klein theezeefje.
  • Zet het bakblik in de oven en bak de schuimpjes 1 uur in de oven. Daarna zet ik de oven uit en laat de schuimpjes in de gesloten oven nog een half uur staan.
Trefwoord meringue, meringue schuimpjes