Italiaanse amandel koekjes Ricciarelli

Italiaanse amandel koekjes (Ricciarelli)

Deze heerlijke Italiaanse amandelkoekjes zijn knapperig aan de buitenkant en heerlijk zacht aan de binnenkant. De combinatie van amandel en vers geraspte sinaasappelschil is echt heerlijk.

Italiaanse amandelkoekjes (Ricciarelli)

 

Deze heerlijke chewy amandel koekjes (Ricciarelli) komen uit Italië. Uit de omgeving van Siena. De koekjes zijn wat krokanter aan de buitenkant, maar lekker chewy aan de binnenkant. De combinatie van amandel en vers geraspte sinaasappelschil is echt heerlijk.

Ik zie me al op een Italiaans terrasje genieten in het zonnetje met een heerlijk koekje en een kopje thee. Het leuke is dat deze koekjes ook helemaal niet moeilijk zijn om te maken en daarbij ook nog eens glutenvrij zijn. Tijdens het bakken ruikt heel je keuken heerlijk naar de amandel en sinaasappel, dus duik snel de keuken in met dit recept!

Italiaanse amandelkoekjes (Ricciarelli)

Ingrediënten Italiaanse amandel koekjes (Ricciarelli)

Voor 20 stuks
– 2 eiwit
– 1 tl citroensap
– 225 gram amandelmeel
– 190 gram poedersuiker
– snufje zout
– 1/2 tl bakpoeder

-1 el sinaasappelrasp
– paar druppels amandelextract
– 50 gram poedersuiker

Extra benodigdheden
– bakplaat
– bakpapier

 

Zo maak je het

Stap 1:
Bekleed een bakblik met bakpapier

Stap2:
Klop het eiwit in de kom van een staande mixer met de citroensap stijf.

Stap3:
Doe ondertussen het amandelmeel en de 190 gram poedersuiker in een kom samen met het zout en de bakpoeder. Voeg hier de sinaasappel rasp en het amandelextract aan toe en roer kort door.

Stap4:
Voeg nu ongeveer 1/3 van het amandelmengsel toe aan de stijfgeklopte eiwitten en spatel dit rustig door. Voeg daarna het overige amandelmengsel toe in 2 delen en spatel door tot je een mooi deeg hebt.

Stap5:
Doe de overige 55 gram poedersuiker op een schoteltje. Maak van het deeg even grote balletjes, die van mij waren ongeveer 25 gram. Rol de balletjes door de poedersuiker zodat de buitenkant helemaal bedekt is met poedersuiker. Leg het balletje op de bakplaat en maak er een beetje een ovaaltje van en druk ze iets plat.

Stap6:
Laat het bakblik ongeveer een uur staan, dit zorgt ervoor dat er een soort velletje op de koekjes komt. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden. Na een uur knijp je voorzichtig een beetje in de zijkanten van het koekje en zie je de kenmerkende scheuren komen. Bak de koekjes 20 minuten tot ze krokant zijn aan de buitenkant en nog lekker chewy aan de binnenkant. Laat ze eerst even op het bakblik afkoelen, want ze worden pas harder als ze afgekoeld zijn.

Italiaanse amandel koekjes Ricciarelli