Facebook
Instagram
Pinterest
YouTube
Bakeryfromthecorner
  • Bakken met kinderen
  • Beginnende bakker
  • Traktaties
  • Andere Recepten
    • Brood
    • Cakes en Cupcakes
    • Feestdagen
    • Klein gebak en Taart
    • Koekjes
    • Kijkje in de Bakery
    • Speciaal Dieet
    • Overig
  • Bestellingen
  • Over mij
  • Contact
Koekjes  /  13 juli 2019

Italiaanse amandel koekjes (Ricciarelli)

Italiaanse amandel koekjes (Ricciarelli)

Deze heerlijke chewy amandel koekjes (Ricciarelli) komen uit Italië. Uit de omgeving van Siena. De koekjes zijn wat krokanter aan de buitenkant, maar lekker chewy aan de binnenkant. De combinatie van amandel en vers geraspte sinaasappelschil is echt heerlijk. Ik zie me al op een Italiaans terrasje genieten in het zonnetje met een heerlijk koekje en een kopje thee. Het leuke is dat deze koekjes ook helemaal niet moeilijk zijn om te maken en daarbij ook nog eens glutenvrij zijn. Tijdens het bakken ruikt heel je keuken heerlijk naar de amandel en sinaasappel, dus duik snel de keuken in met dit recept!

Ingrediënten Italiaanse amandel koekjes (Ricciarelli)

voor 20 stuks
– 2 eiwit
– 1 tl citroensap
– 225 gram amandelmeel
– 190 gram poedersuiker
– snufje zout
– 1/2 tl bakpoeder
– 1 el sinaasappelrasp
– paar druppels amandelextract
– 50 gram poedersuiker

Extra benodigdheden
– bakplaat
– bakpapier

Bereiding

Stap 1:
Bekleed een bakblik met bakpapier

Stap2:
Klop het eiwit in de kom van een staande mixer met de citroensap stijf.

Stap3:
Doe ondertussen het amandelmeel en de 190 gram poedersuiker in een kom samen met het zout en de bakpoeder. Voeg hier de sinaasappel rasp en het amandelextract aan toe en roer kort door.

Stap4:
Voeg nu ongeveer 1/3 van het amandelmengsel toe aan de stijfgeklopte eiwitten en spatel dit rustig door. Voeg daarna het overige amandelmengsel toe in 2 delen en spatel door tot je een mooi deeg hebt.

Stap5:
Doe de overige 55 gram poedersuiker op een schoteltje. Maak van het deeg even grote balletjes, die van mij waren ongeveer 25 gram. Rol de balletjes door de poedersuiker zodat de buitenkant helemaal bedekt is met poedersuiker. Leg het balletje op de bakplaat en maak er een beetje een ovaaltje van en druk ze iets plat.

Stap6:
Laat het bakblik ongeveer een uur staan, dit zorgt ervoor dat er een soort velletje op de koekjes komt. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden. Na een uur knijp je voorzichtig een beetje in de zijkanten van het koekje en zie je de kenmerkende scheuren komen. Bak de koekjes 20 minuten tot ze krokant zijn aan de buitenkant en nog lekker chewy aan de binnenkant. Laat ze eerst even op het bakblik afkoelen, want ze worden pas harder als ze afgekoeld zijn.

De amandel koekjes (Ricciarelli) zijn goed te bewaren in een afgesloten doos.

Wil je nog meer lekkere Italiaanse koekjes maken, probeer dan bijvoorbeeld deze Cantuccini uit het hartje van Toscane of deze Chocolade Cantuccini of overheerlijke Amandelkoekjes (Ricciarrelli). Heb je meer trek in een Italiaans taartje, probeer dan dit recept voor Italiaanse Citroentaart (Torta al Limone). 

Veel bakplezier, Daphne

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • glutenvrij
  • Italie
  • nootjes
  • Toscane

Berichtnavigatie

Muesli Scones
Lemon Curd Koekjes

5 comments

  • Italiaanse Nougat - Bakeryfromthecorner
    26 augustus 2019

    […] Wil je nog zo’n lekker recept uit de Toscaanse keuken maken? Bekijk dan mijn andere Italiaanse recepten: Torta al limone (citroentaart) Chocolade CantucciniItaliaanse amandel koekjes […]

    Reply
  • Pistache koekjes - Bakeryfromthecorner
    2 september 2019

    […] zijn een beetje crunchy aan de buitenkant en lekker zacht van binnen. Ze hebben wat weg van de Italiaanse Ricciarelli koekjes op basis van amandelen die ik vorige maand maakte.  Ook dit koekjes is op basis van […]

    Reply
  • Chocolade taart met gezouten karamel en ganache - Bakeryfromthecorner
    16 januari 2020

    […] een heerlijke frisse taartCantuccini – lekker om te dopen in de Vin Santo, koffie of theeRicciarelli – amandelkoekjes uit […]

    Reply
  • Nienke
    13 maart 2021

    Ik mis de sinasappelrasp en amandelextract in het recept (staan wel bij ingrediënten)

    Reply
    • bakeryfromthecorner
      14 maart 2021

      Hallo Nienke,
      Bedankt voor je oplettendheid. Ik heb het aangepast in het recept.
      groetjes,
      Daphne

      Reply

Share your thoughts Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Welkom op de site van Bakery from the corner. Hier vind je inspiratie voor het bakken met kinderen, het maken van traktaties en ook als beginnende bakker krijg je een duwtje in de rug om ook aan de slag te gaan. Kijk rond op mijn site, laat je inspireren en ga snel aan de bak!
Veel bakplezier, Daphne

Wil je als eerste een mailtje ontvangen en nooit meer een blogpost missen, schrijf je dan hier in.

Schrijf je in en ontvang een e-mail zodra er een nieuw artikel online staat
Loading

Meest recente berichten

  • 5 Lekkere Paas recepten
  • Vrolijke Paas meringue schuimpjes
  • Paas Oreo traktatie stap voor stap
  • Zelf paaseieren maken
  • Marshmallow popcorn voor Pasen
Facebook
Instagram
Pinterest
YouTube
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram
Pinterest
YouTube
Ik maak gebruik van (niet eetbare) cookies om na te gaan hoe deze site wordt gebruikt.Geen probleem!