Ga terug
Italiaanse amandel koekjes Ricciarelli

Riccarelli - Italiaanse amandelkoekjes (glutenvrij)

Daphne
Deze heerlijke Italiaanse amandelkoekjes zijn knapperig aan de buitenkant en heerlijk zacht aan de binnenkant. De combinatie van amandel en vers geraspte sinaasappelschil is echt heerlijk.
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 20 minuten
Wachttijd 1 uur
Gang Tussendoortje
Keuken Italiaans
Porties 20 stuks

Equipment

  • bakplaat
  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 2 eiwitten
  • 1 theelepel citroensap
  • 225 gram amandelmeel
  • 190 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 eetlepel sinaasappelrasp
  • paar druppels amandelextract
  • 50 gram poedersuiker

Instructies

  • Bekleed een bakblik met bakpapier
  • Klop het eiwit in de kom van een staande mixer met de citroensap stijf.
  • Doe ondertussen het amandelmeel en de 190 gram poedersuiker in een kom samen met het zout en de bakpoeder. Voeg hier de sinaasappel rasp en het amandelextract aan toe en roer kort door.
  • Voeg nu ongeveer 1/3 van het amandelmengsel toe aan de stijfgeklopte eiwitten en spatel dit rustig door. Voeg daarna het overige amandelmengsel toe in 2 delen en spatel door tot je een mooi deeg hebt.
  • Doe de overige 55 gram poedersuiker op een schoteltje. Maak van het deeg even grote balletjes, die van mij waren ongeveer 25 gram. Rol de balletjes door de poedersuiker zodat de buitenkant helemaal bedekt is met poedersuiker. Leg het balletje op de bakplaat en maak er een beetje een ovaaltje van en druk ze iets plat.
  • Laat het bakblik ongeveer een uur staan, dit zorgt ervoor dat er een soort velletje op de koekjes komt. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden. Na een uur knijp je voorzichtig een beetje in de zijkanten van het koekje en zie je de kenmerkende scheuren komen. Bak de koekjes 20 minuten tot ze krokant zijn aan de buitenkant en nog lekker chewy aan de binnenkant. Laat ze eerst even op het bakblik afkoelen, want ze worden pas harder als ze afgekoeld zijn.
Trefwoord amandelkoekjes, italiaanse koekjes, ricciarelli