Ik gebruikte voor deze zelfgemaakte bramenjam vers geplukte bramen, maar je kunt voor dit recept natuurlijk alle soorten fruit gebruiken die je lekker vindt. Ieder jaar in augustus gaan we altijd lekker bramen plukken. We hebben een heel goed plekje gevonden hier in de buurt waar we heel veel bramen kunnen plukken. De kinderen helpen ook mee. De oudste helpt mee met plukken en de kleinste eet ze het liefst gelijk op en die maakt geen onderscheid nog tussen onrijpe en rijpe bramen.
Je kunt deze bramenjam gewoon lekker op je boterham of beschuitje smeren, in je yoghurt doen, maar je kunt er ook overheerlijk koekjes mee bakken (recept volgt nog).
Ingrediënten zelfgemaakte bramenjam
Op basis van 1 kg fruit
– 1 kg vers fruit bijv. bramen
– 1 kg geleisuiker
Extra benodigdheden
– grote pan
– vergiet
– schone weckpotten of andere glazen potten
TIP: Heb je minder dan 1 kg vers fruit, weeg het af en neem net zoveel suiker als fruit, de verhouding fruit:suiker is 1:1. Gebruik je aardbeien of frambozen dan moet je 1 kg geleisuiker nemen op 900 gram fruit en voeg je extra nog het sap van een halve citroen toe.
Bereiding
Stap1:
Neem 1 kg vers fruit (heb je minder zie TIP hierboven) en was deze in koud water. Laat daarna even uitlekken in een vergiet en verwijder eventuele steeltjes etc.
Stap2:
Doe het fruit in een hoge pan. En dan bedoel ik ook echt een hoge pan, bijvoorbeeld een soeppan. Anders heb je net als ik de spetters bramenjam in heel de keuken zitten.
Voeg de suiker toe en schep een beetje door elkaar.
Stap3:
Breng aan de kook en laat 4 minuten goed doorkoken. Af en toe even doorroeren.
Stap4:
Giet de jam in de glazen potten en vul tot aan de bovenrand van de pot. Ze de potten ondersteboven voor 5 minuten.
Bewaar de jam op een koele droge plaats. Ongeopend is de jam een jaar houdbaar. Na opening de jam in de koelkast bewaren.
Veel bakplezier, Daphne