Ik hou heel erg van taarten met slofbodem. Deze witte chocolade aardbeientaart met slofbodem maak je gewoon in een ronde vlaaivorm. Hier heb je dus geen speciale sloffenring voor nodig. In combinatie met de witte chocolade en aardbeien vulling is dit een heel geslaagd taartje en helemaal niet moeilijk om te maken.
Ingrediënten witte chocolade aardbeientaart
Voor 12 taartpunten
Slofbodem
– 160 gram roomboter
– 130 gram witte basterdsuiker
– 250 gram bloem
– 2 tl bakpoeder
– Half ei
– Snuf zout
Amandelspijs
– 200 gram amandelspijs
– 1 ei
Vulling
– 250 gram mascarpone (op kamertemperatuur)
– 1 zakje vanillesuiker
– 100 ml zure room
– 150 gram witte chocolade
– Aardbeien (doosje)
Extra Benodigdheden
– Vlaaivorm (losse bodem) 24 cm
– Bakpapier
– Bakspray
– Deegroller
Bereiding
Stap1:
Meng boter, suiker, ei, zout en citroenrasp in een mixer door elkaar tot een romig geheel. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en mix tot een deeg.
Stap2:
Vet een vlaaivorm (het liefst met losse bodem) van 24 cm in met bakspray of boter en leg een bakpapiertje op de bodem.
Bestuif het aanrecht en het deeg met bloem en rol uit tot een lap die iets groter is dan je vorm. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de vorm en zorg ervoor dat je een klein randje van deeg maakt aan de zijkant.
Tip: het deeg voor de sloffenbodem scheurt vrij snel daarom rol ik het meestal eerst uit op een vel bakpapier en kun je in 1 keer het vel bakpapier omkeren boven je taartvorm.
Zet de vlaaivorm een uur in de koelkast voordat het de oven in gaat.
Stap3:
Maak het spijs voor de bodem door het ei met de amandelspijs te mengen. De amandelspijs moet iets dunner zijn, zodat je het makkelijk kunt verdelen over de bodem van de taart en het tijdens het bakken 1 mooi geheel wordt.
Stap4:
Als het deeg bijna een uur in de koelkast staat verwarm je de oven alvast voor op 180 graden. Na een uur in de koelkast haal je de vorm uit de koelkast en verdeel je de amandelspijs gelijkmatig over de bodem.
Bak de slof zo’n 25 minuten in de oven tot hij mooi bruin is gekleurd. Laat een paar minuten afkoelen in de vorm en haal hem daarna uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Stap5:
Zorg er voor dat de mascarpone op kamertemperatuur is en mix dit met het zakje vanillesuiker. Smelt de witte chocolade au bain-marie (in een schaal boven een pan kokend water). Meng de chocolade door de mascarpone en laat afkoelen. Daarna roer je de zure room er door. Snij ongeveer 100 gram aardbeien in kleine stukjes (in vieren) en meng dit even kort door het mengsel.
Stort dit mengsel in de afgekoelde slofbodem en zet die 4 uur in de koelkast om op te stijven. Versier met de overige aardbeien en bestrooi voor het serveren met wat poedersuiker.
Wil je de taart helemaal afmaken, dan kun je deze ook bestrooien met witte chocolade schaafsel. Gewoon een stuk witte chocolade schaven met een rasp (je had waarschijnlijk nog wat over van de reep, indien je deze nog niet had opgegeten). Dit is het makkelijkste als de chocolade even in de koelkast heeft gelegen anders smelt het vrij snel door je warme handen.
Variatietip
Deze taart maakte ik met aardbeien, maar dit kan natuurlijk ook heel goed met andere fruit soorten zoals frambozen of kersen of een mengeling van verschillende fruit soorten.
Veel bakplezier, Daphne