Ik ben gek op deze vrolijke Paas meringue schuimpjes, jij ook? Ik maakte ze in de kleur geel wat voor mij echt bij Pasen hoort. Ik doopte deze heerlijke brosse schuimpjes in de chocolade en maakte ze nog feestelijker met Paas sprinkles.
Veel ingrediënten heb je er niet voor nodig, dus deze schuimpjes heb je zo gemaakt. Ok, je moet wel even wachten totdat deze schuimpjes gebakken zijn in de oven. Deze vrolijke Paas Meringue schuimpjes bak je namelijk op een hele lage temperatuur zoals ik eigenlijk met alle meringue doe. Zet je je oven te hoog dan barsten ze open (dat weet ik uit ervaring). Ik bak ze volgens de aangegeven tijd in dit recept, zet daarna de oven uit en laat de oven dicht om vervolgens de meringue daar nog een paar uur in te laten staan. Zo krijg je perfect gebakken schuimpjes.
Een gemiddeld ei bevat tussen de 30 en 35 gram eiwit. Dit kan per ei net wat verschillen. Het is belangrijk dus om het eiwit af te wegen voor dit recept. Het recept is 1 deel eiwit en 2 delen suiker. In dit recept ben ik uitgegaan van 2 eieren en dus 60 gram eiwit en 120 gram suiker. Zit er iets meer eiwit in je eieren en kom je op bijvoorbeeld 65 gram eiwit, neem dan 130 gram suiker. Dan hoef je niet te klungelen om 5 gram eiwit er uit te halen en dat het is ook zonde om weg te gooien.
De suiker in dit recept verwarmen we eerst even kort in de oven om het wat zachter te maken en er voor te zorgen dat het sneller smelt in het eiwit.
Nu snel aan de slag met deze vrolijke Paas Meringue schuimpjes en tover het voorjaar ook in jouw keuken!
Ingrediënten vrolijke Paas meringue schuimpjes
Voor ongeveer 20 schuimpjes
- 60 gram eiwit (2 eieren)
- 120 gram fijne kristalsuiker
- druppeltje gele kleurstof
- 60 gram melk chocolade
- (Paas) sprinkles
- 1 spuitzak met eventueel ronde spuitmond
- bakblik met bakpapier
Bereiding
Stap 1:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zorg ervoor dat de kom van een staande mixer geheel vetvrij is.
Stap 2:
Leg een vel bakpapier op een bakblik en verdeel daar de kristalsuiker over. Zet dit voor 5 minuten in de oven. Schep de suiker in de oven na 5 minuten om en zet het bakblik nog 3 minuten terug in de oven.
Stap 3: Doe ondertussen de eiwitten in een mengkom van een staande mixer. Zet de mixer aan op een lage stand totdat er zich wat belletjes op de eiwitten vormen. Zet daarna de mixer op de hoogste stand.
Stap 4:
Haal het bakblik uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 100 graden. Als de eiwitten stijf zijn geklopt kan de suiker toegevoegd worden. Doe dit lepel voor lepel terwijl je blijft mixen. Wacht met het toevoegen van de volgende lepel totdat de eiwitten weer mooi stevig zijn na het toevoegen van de suiker. Voeg daarna een druppeltje kleurstof toe en blijf nog 5 minuten mixen tot je een mooi glanzend en stevig eiwitschuim hebt.
Stap 5:
Doe het schuim in een spuitzak. In de spuitzak kun je een rond spuitmondje doen, heb je deze niet in huis knip dan gewoon een puntje van de zak af (ongeveer 2,5 cm doorsnede).
Stap 6:
Spuit toefjes op een bakblik bekleed met bakpapier.
Zet het bakblik in de oven, verlaag de temperatuur naar 90 graden en bak de schuimpjes een uur. Zet daarna de oven uit en laat de schuimpjes in een gesloten oven staan tot de oven helemaal is afgekoeld.
Stap 7:
Doe 50 gram van de chocolade in een magnetron bestendig schaaltje. Verwarm dit 1 minuut op vol vermogen. Roer het even door en zet daarna nog 30 seconden in de magnetron. Kijk even hoe goed het is gesmolten en verwarm dan steeds 10 seconden tot het helemaal is gesmolten. Let op dat je het niet te lang in de magnetron laat staan anders kan de chocolade verbranden en kun je het weggooien. Het moet maar echt net helemaal gesmolten zijn en tussendoor steeds goed roeren. Voeg nu de overige 10 gram chocolade toe en blijf roeren tot het is gesmolten.
Stap 9:
Doop de onderkant van de meringue in de chocolade, strooi er wat sprinkles over en zet het op een vel bakpapier. Laat ze even hard worden en dan kun je ze makkelijk van het bakpapier afhalen.
Klaar zijn de vrolijke Paas meringue schuimpjes! Wil je nog meer lekkere schuimpjes maken misschien wel met een vleugje kaneel of overheerlijk kokos. Bekijk dan ook dit recept.
Veel bakplezier, Daphne