Mijn oudste dochter wilde met Valentijn wat leuks bakken voor haar vader. Dit is inmiddels alweer twee jaar geleden, ze was toen 7 jaar. We kregen een leuk idee om een Valentijn koek hart te maken met botercrème in Valentijns kleuren en hartjes snoepjes erop. Ze mocht hem zelf opspuiten. Ik heb wel nog even geholpen met het uitsnijden van de twee koek harten, maar het spuitwerk heeft ze helemaal zelf gedaan. Hoe leuk is dat als je als papa zo’n zelf gebakken hart krijgt. Een leuk projectje dus: Bakken met je kinderen voor Valentijn! Uiteraard kan dit ook voor moederdag, vaderdag of voor een verjaardag.
In dit artikel beschrijf ik hoe je dit kunt doen en hier vind je ook een sjabloon voor het hart. Hoef je dat in ieder geval zelf niet meer te maken en alleen maar uit te printen. Ook zonder al te veel bak skills kun je dit maken. In het recept staan tips waar je alle spullen vandaan kunt halen in alledaagse winkels. Veel plezier met bakken.
Ingrediënten Valentijn koek hart
Voor de hartvormige koeken (2 stuks)
- 260 gram roomboter op kamertemperatuur
- 400 gram bloem
- 200 gram poedersuiker (of suikerbakkerspoeder)
- 50 gram cacaopoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- snufje zout
Voor de botercrème
- 200 gram roomboter
- 200 gram poedersuiker (of suikerbakkerspoeder)
- roze of rode kleurstof (van bijvoorbeeld Dr.Oetker)
Voor decoratie
- chocolade hartjes (muskethartjes van Hema)
- hartjes snoepjes (Kruidvat schepsnoep)
Extra benodigdheden
- spuitzakken (bijvoorbeeld pakketje AH met spuitzakken en 6 spuitmondjes)
- 3 verschillende spuitmondjes (zie spuitzakken)
- hart sjabloon
- deegroller
- bakplaat
- bakpapier
Bereiding
Stap 1:
Print de sjabloon uit en knip het hart uit (vergeet het kleine hart in het midden er niet uit te knippen). Nu gaan we eerst het koekjes deeg maken. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot je een deegbal hebt. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 0,5 cm dikte. Doe het zeker niet te dun anders gaat het hart snel breken. En we willen natuurlijk geen gebroken harten met Valentijn.
Leg de plak deeg op bakpapier en leg het sjabloon er op. Snij het grote hart uit en daarna nog het kleine hart. Leg het hart met bakpapier op een bakplaat. Maak weer een deegbal van het overgebleven deeg en rol dit weer opnieuw uit. Als het lukt qua ruimte kun je het deeg direct op het bakblik leggen naast het andere hart en het tweede hart uitsnijden. Lukt dit niet snij het grote hart dan eerst uit, leg deze naast het andere hart op het bakblik en snij daarna het kleine hart uit. Zet het bakblik 30 minuten in de koelkast zodat het hart straks niet gaat uitlopen tijdens het bakken.
TIP: het koekjesdeeg is wat meer omdat het anders moeilijk is om het tweede hart uit te snijden. Van het overgebleven deeg kun je prima nog kleine koekjes uitsteken en bakken. Je kunt het koekjesdeeg ook een paar dagen goed verpakt in de koelkast bewaren en er later koekjes van bakken. Of je kunt het deeg invriezen en later nog koekjes van maken.
Stap 2:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak ondertussen alvast de botercrème. Doe de boter en de poedersuiker in een kom van een staande mixer en klop dit 10 minuten op hoge snelheid (in het begin even wat langzamer anders zit de poedersuiker tegen het plafond). Heb je geen staande mixer, dan kun je dit ook met een handmixer doen, alleen duurt het dan wel wat langer. De botercrème moet luchtig zijn en licht van kleur. Haal ondertussen de koeken uit de koelkast en bak ze in ongeveer 20-22minuten gaar. Laat de harten goed afkoelen.
Stap 3: verdeel de botercrème in 3 schaaltjes en doe 1 druppeltje van de kleurstof in het eerste schaaltje. Doe voorzichtig met de kleurstof. Het hangt helemaal van het merk af hoe sterk het is. Roer de kleurstof eerst goed door de boter crème in het eerste schaaltje zodat je kunt zien hoe sterk het is. Is hij al vrij fel, doe dan wat minder in het andere schaaltje. Zo maak je 3 verschillende kleuren roze. Je kunt natuurlijk ook een hele andere kleur erbij maken, maar voor Valentijn hebben we alleen maar roze genomen. Doe in de 3 spuitzakken een spuitmondje en doe de botercrème er in.
Stap 4: Leg de harten naast elkaar. Het makkelijkste is om eerst 1 spuitzak te nemen en dan op beide harten toefjes te spuiten. Daarna neem je de volgende spuitzak en verdeel je ook weer toefjes op de harten. Heb je de derde spuitzak gehad dan kun je de gaten nog mooi opvullen. Dit kun je echt geheel naar eigen inzicht doen. Er is geen goed of fout. Laat je creativiteit de loop (of die van je kind natuurlijk).
Stap 5: Leg het ene hart voorzichtig bovenop het andere hart. Het bovenste hart kun je dan verder versieren met de gekochte snoep. Nu is het hart helemaal klaar om aan papa te geven of mama natuurlijk, of oma, opa, tante. Denk dat iedereen wel blij wordt van zo’n hart.
Ben je geen ervaren bakker en vind je de beschrijving toch nog wel wat lastig en heb je er vragen over. Laat me weten. Je kunt onder deze blog je vraag stellen, me een mail sturen (info@bakeryfromthecorner.nl) of me contacten via Instagram (DM) of Facebook (PB).
Wil je nog wat leuks bakken met je kinderen, bekijk dan ook mijn volgende recepten eens:
Makkelijk snoephuisje van ontbijtkoek
Veel bakplezier, Daphne