Deze Italiaanse borrelhapjes komen uit de omgeving van Parma. Vroeger was dit voor de Italiaanse boeren uit de streek dagelijkse kost. Nu serveren ze het in restaurants bijvoorbeeld in plaats van brood voor de maaltijd of als voorgerecht. Wij gaan regelmatig naar Italië op vakantie en kregen dit in een restaurant in de regio van Parma geserveerd voor het eten. Bij ons was de schaal snel leg en het maakte ons nieuwsgierig wat het nu eigenlijk was. Uiteindelijk kwamen we er achter dat het een soort gefrituurd brooddeeg was. Bij thuiskomst in Nederland zijn we snel aan de slag gegaan om onze eigen Torta Fritta te maken, waarvan ik het recept graag met jullie wil delen. Dit is heerlijk als borrelhapje met lekkere hammetjes en kaasjes erbij.
Ingrediënten Torta Fritta (Italiaanse deegkussentjes)
voor 25-30 stuks
– 250 gr bloem
– 5 gr zout
– 75 ml water zo’n 25 graden
– 75 ml melk zo’n 25 graden
– 4 gr gedroogde gist
– 1 eetlepel olijfolie
– zonnebloemolie om in te frituren
Bereiding
Stap1
Verwarm de melk en het water samen in een pannetje tot ongeveer 25 graden is. Het hoeft niet heel warm te zijn. Je moet er alleen voor zorgen dat het niet heel koud meer is anders rijst het deeg straks niet goed.
Stap2
Doe de bloem, het zout, de gist en de eetlepel olijfolie in de mengkom van een staande mixer met deeghaak. Voeg het verwarmde water/melk mengsel toe en mix tot je een glad deeg hebt.
Stap3
Doe de deegbal in een met olijfolie ingevette kom en dek af met plasticfolie. Laat het deeg een 1 1/2 uur rijzen.
Stap 4
Verhit ondertussen voldoende zonnebloemolie in een pan tot ongeveer 180 graden.
Stap5
Rol het deeg uit tot een deeglap van zo’n 3 mm dikte. Snijdt in vierkanten van zo’n 5×5 cm. Je kunt dit heel makkelijk met een pizza mes doen. Heb je die niet in huis, dan kun je een gewoon mes gebruiken. Je hoeft dit echt niet heel netjes te doen. Je mag ook rechthoekjes maken of iets anders wat je leuk vindt.
TIP: Zorg ervoor dat het deeg niet te dik is na het uitrollen, anders krijg je hele dikke deegkussentjes. Het is uiteindelijk de bedoeling na het frituren om een dun laagje deeg te krijgen dat hol is van binnen.



Stap 6
Als de olie op temperatuur is kun je gaan frituren. Leg een paar (afhankelijk van de grote van de pan) deeg vierkantjes in de pan. Frituur ze aan beide kanten tot ze goudbruin zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
TIP: Bak de Torta Fritta niet te lang. Anders worden ze heel krokant en dat is niet de bedoeling.
Serveer de Torta Fritta met rauwe ham en kaasjes of eet ze gewoon lekker zo.
Variatietip: Bestrooi de Torta Fritta met geraspte kaas direct nadat je ze uit de pan haalt. Of bestrooi ze met wat grof zout.
Veel bakplezier, Daphne