Deze lekkere Italiaanse citroentaart, oftewel Torta al Limone, komt uit Toscane. Ik at deze al eerder tijdens onze vakantie bij een Agriturismo in Toscane, maar dit jaar mocht ik helpen om hem te maken. Het leuke is dat ik dus nu het recept heb dat ik met jullie kan delen. Het is geen moeilijke taart om te maken. Je bakt de vulling en bodem in 1 keer in de oven, maar hij is echt verrukkelijk. Zeker op een warme dag is het zure van de vulling echt verfrissend. Lees dus snel verder voor het recept van deze lekkere Italiaanse Citroentaart (Torta al Limone).
Ingrediënten Italiaanse Citroentaart (Torta al Limone)
Voor de bodem (8 stukken)
– 200 gram boter
– 200 gram kristalsuiker
– 400 gram bloem
– 2 eieren
Voor de vulling
– 3 eieren
– 250 gram kristalsuiker
– 1 eetlepel maïzena
– 60 gram boter (gesmolten)
– 250 ml citroensap (ongeveer 4 grote citroenen)
Extra benodigdheden
– Plasticfolie
– Bakpapier
– Bakspray
– Rasp
– Garde
– Citruspers
– Springvorm 20 cm
Bereiding
Stap 1
Maak eerst het deeg voor de bodem. Doe de boter, suiker, eieren en bloem in een kom en kneed met de hand tot je een mooie deegbal hebt. Druk het deeg plat, verpak het in plasticfolie en laat het een half uur in de koelkast rusten.
Stap 2
Breek de eieren in een kom en voeg de suiker toe, roer dit even goed door elkaar met een garde. Voeg 1 eetlepel maïzena toe en roer dit ook even goed door het eimengsel.
Was de citroenen en rasp de gele schil van 2 citroenen en voeg toe aan de kom van de eieren. Pers de citroenen uit en voeg het sap van de 4 citroenen toe aan het eimengsel. Smelt de boter even kort in de magnetron en voeg dit als laatste toe en roer het geheel nog even kort door.
Tip: bij het raspen van de citroen alleen het gele deel raspen, het witte deel is bitter
Stap3:
Giet het mengsel in een pan en verwarm dit op middelmatig vuur terwijl je constant blijft roeren met een garde. Doe je dit niet dan gaan de eieren stollen en heb je roerei. Net zo lang blijven roeren tot het dikker gaat worden. Het hoeft niet heel dik te worden, net iets dikker dan vla ongeveer. Giet het over in een kom en laat dit afkoelen. Het hoeft niet helemaal afgekoeld te zijn, als het maar niet meer gloeiend heet is.
Stap 4
Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee stukken. Het ene stuk iets groter (2/3e van het deeg) als het andere stuk (1/3e van het deeg). Met het grote stuk ga je de bodem en zijkant van de springvorm bedekken en het kleinere stuk alleen de bovenkant.
Tip: Dit deeg breekt snel daarom is het verstandig om het uit te rollen op bakpapier. Het bakpapier bestuif je ook met wat bloem, dan laat het deeg straks makkelijker los.
Leg het deeg op een met bloem bestoven stuk bakpapier. Bestuif de bovenkant van het deeg ook met wat bloem. Rol het grootste stuk deeg gelijkmatig uit tot een mooie ronde lap. Bekleed hiermee de bodem en de zijkanten van de springvorm. Je kunt in 1 keer het bakpapier met deeg optillen en omdraaien in de vorm. Dit hoeft niet helemaal netjes te gebeuren, het deeg zal vast ergens scheuren, maar dan duw je het gewoon weer tegen elkaar aan in de springvorm. Het overtollige deeg snij je weg. Met een vork prik je wat gaatjes in de bodem.
Rol nu het kleinere stuk deeg gelijkmatig uit voor de bovenkant van de taart en zorg dat hij net iets groter is dan de bovenkant van de springvorm.
Stap 4
Verdeel de afgekoelde citroenvulling over de bodem van de taart. Leg het andere stuk deeg er bovenop en snij het overtollige deeg weg. Duw de randjes een beetje aan, zodat het deeg van de bovenkant en zijkant op elkaar aansluit.
Zet de taart in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak de taart in 30/35 minuten gaar tot hij een licht bruin kleurtje heeft.
Als de taart afgekoeld is kun je hem voor het serveren nog even bestrooien met wat poedersuiker.
Wil je nog meer Italiaanse recepten bakken, bekijk dan ook dit populaire recept voor Ricciarelli (Italiaanse Amandelkoekjes).
Veel bakplezier, Daphne
[…] zo’n lekker recept uit de Toscaanse keuken maken? Bekijk dan mijn andere Italiaanse recepten: Torta al limone (citroentaart) Chocolade CantucciniItaliaanse amandel […]
[…] recept heb ik meegekregen tijdens mijn vakantie in Toscane, net zoals de Nougat en vorig jaar de Torta al Limone (citroentaart). Ik kan alvast verklappen dat ik er nog meer heb […]
[…] (Ricciarreli). Heb je meer trek in een Italiaans taartje probeer dan dit recept voor Italiaanse Citroentaart (Torta al […]
[…] Iedere dag hebben ze vers gemaakte toetjes, waaronder een aantal taartjes. Zo eet ik daar altijd de Torta al Limone (Italiaanse Citroentaart) waarvan het recept inmiddels al een tijdje op mijn site staat. De taart […]