December is in aantocht, dus het is weer tijd voor cranberries! Vroeger werd er bij ons met of rond kerst altijd wel een keer kalkoen met cranberry saus gegeten. Ik vond dat toen echt helemaal niet lekker en at alleen de kalkoen met lekker veel jus (moet ik nu dan niet meer aan denken). Cranberries lust ik nu wel graag en zeker in deze winterse tartelettes met cranberry curd.
Deze mini taartjes, want dat zijn deze kleine tartelettes eigenlijk, zijn niet moeilijk om te maken. Het belangrijkste is dat je het deeg goed laat koelen voordat je de tartelettes gaat bakken. Voor de cranberries heb ik diepvriescranberries genomen want dat werkt het makkelijkste en kun je heel het jaar door kopen. Uiteraard kun je ook gewoon verse nemen.
Sta je nu te popelen om te deze tartelettes met cranberry curd zelf te maken maar heb je geen bakringen, geen nood. Draai een cupcake bakvorm om en steek een rondje deeg uit met bijvoorbeeld een groot glas of klein kommetje en leg deze over de bakvorm, zo ontstaan er cupjes die je vervolgens kunt vullen met de cranberry curd nadat je ze gebakken hebt.
Ingrediënten tartelettes met cranberry curd
Voor de tartelettes (12 stuks)
- 70 gram zachte boter
- 55 gram poedersuiker
- 20 gram amandelmeel
- 1 ei
- 130 gram bloem
- snufje zout
Voor de cranberry curd
- 170 gram (diepvries) cranberries
- 125 gram kristalsuiker
- 1 dl water
- 2 eigeel
- 2 eieren
- 2 el maïzena
- 60 gram boter
Extra Benodigdheden
- Bakringen met een doorsnede van 6 cm
- Staafmixer
- Zeef
- Bakspray
- Cranberries ter decoratie
Bereiding
Stap1:
Voor het deeg van de tartelettes meng je de boter en poedersuiker zacht in de kom van een staande mixer. Hier voeg je het ei en de amandelmeel aan toe en mix je nog even verder tot het goed is gemengd.
Stap2:
Voeg de bloem en het zout toe aan de kom en meng dit met een vork door elkaar. Als er wat grotere brokjes ontstaan kun je het deeg nog even kort met je handen tot een deegbal kneden. Wikkel het deeg in plasticfolie maak het plat en leg het 4 uur in de koelkast.
Stap3:
Voor de cranberry curd breng je de cranberries met het water en suiker aan de kook en laat dit zo’n 10 minuten koken tot ze stuk gaan. Pureer de cranberries met een staafmixer. Laat de cranberries afkoelen
Stap4:
Doe de eieren en maïzena in een kom en klop goed met een garde tot het lichter van kleur is. Voeg de eieren toe aan de afgekoelde cranberries (als het niet goed afgekoeld is krijg je roerei) en verwarm het mengsel. Blijf ondertussen goed roeren tot het dikker gaat worden. Dit kan wel 8 tot 10 minuten duren. Haal de pan van het vuur, voeg de boter in blokjes toe en roer nog even goed door. Zeef het mengsel en laat het afkoelen.
Stap5:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de bakringen in met bakspray. Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif je werkvlak en de deegroller met bloem en rol het tot een dikte van ongeveer 3 millimeter. Steek daar rondjes uit die groter zijn dan je bakringen. Ik gebruik voor mijn bakringen van 6 cm een uitsteker van 9 cm. Leg deze rondjes in de taartringen en duw met je vingers het deeg voorzichtig tegen de randjes aan naar beneden. Snij het overtollige deeg aan de bovenkant er af met een mesje. Prik wat gaatjes op de bodem met een vork. Zet de bakringen nog even in de koelkast om nog even goed te koelen, ongeveer een half uurtje. Zet de bakringen met het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de tartelettes in 12 minuten op 170 graden gaar.
Stap6:
Laat de tartelettes goed afkoelen op een taartrooster. Doe de cranberry curd in een spuitzak. Spuit de curd in de afgekoelde tartelettes en decoreer met wat cranberries.
Kun je geen genoeg krijgen van deze overheerlijke mini gebakjes dan moet je ook zeker een keer mijn recept voor tartelettes met frambozen ganache proberen.
[…] Bestrooi voor serveren nog even met poedersuiker. Op zoek naar een ander lekker taartje bekijk dan dit recept voor Tartelettes met Cranberry Curd […]