Deze maand heb ik meegedaan aan de #swiepswoepswap van Mandyandmore. Wat? hoor ik je nu denken swoepswiep…..wat? Dat dacht ik ook toen ik dit voor het eerst voorbij zag komen bij Mandyandmore. Het is eigenlijk een uitwisseling van recepten tussen foodbloggers en wordt georganiseerd door Mandy. In November organiseerde ze weer een nieuwe ronde van #swiepswoepswap en leek het me wel leuk om mee te doen. Mandy geeft je een naam door van een andere foodblogger waarvan jij een recept gaat maken en zo maakt er ook iemand iets van jouw blog. Zo heb ik van Mandy de naam van Zoetgevoed doorgekregen en kwam ik uit bij deze Energy Bars.
Op het blog van Kelly van Zoetgevoed staan heel veel verschillende recepten van cheesecake voor het diner tot aan vegan cinnamon rolls. Ik heb gekozen voor de Energy Bars met pijnboompitten. Zelf heb ik kort geleden ook een recept online gezet voor Energy Bites wat hier een beetje op lijkt en dat bevalt goed als tussendoortje. Het recept van Zoetgevoed lijkt hier een beetje op, de basis is ook dadels, maar de toevoeging van pijnboompitten is wel heel lekker kan ik jullie nu al vertellen.
Ik heb het recept van de Energy Bars iets aangepast omdat ik geen kokosolie en kokos wil gebruiken. Hierin zitten heel veel verzadigde vetten en die probeer ik zelf zoveel mogelijk te vermijden. Uiteraard vind je op mijn site genoeg recepten waar deze wel in zitten, maar voor mezelf probeer ik dit toch zoveel mogelijk te vermijden. Vandaar dat ik de kokosolie vervangen heb door walnootolie en de geraspte kokos vervangen heb door amandelmeel. Zo bevat de walnootolie in dit recept nu maar 2 gram verzadigd vet terwijl het recept met kokosolie bijna 28 gram verzadigd vet bevat. Dat scheelt dus enorm. Denk je nu wat zit ze nu te zeuren over verzadigde vetten dan kun je het recept uiteraard gewoon maken met kokosolie en geraspte kokos.
Het is een super simpel recept waarvoor je geen oven nodig hebt.
Ingrediënten voor de Swiepswoepswap: Energy Bars
Voor 12 stuks
- 300 gram dadels (of dadelpasta)
- 15 gram walnootolie
- 100 gram pijnboompitten
- 3 el cacaopoeder
- 60 gram amandelmeel
- 2 tl vanille extract
- 40 ml water
Extra benodigdheden
- plasticfolie
- brownie bakblik of andere schaal
- foodprocessor
Bereiding
Stap 1:
Doe wat plasticfolie in een brownie bakvorm of andere schaal als je die niet in huis hebt.
Stap 2:
Doe de dadels samen met de walnootolie, het water, de vanille, amandelmeel en cacao in een foodprocessor en maal dit fijn.
Stap3:
Rooster de pijnboompitten in een koekenpan op middelmatig vuur tot ze mooi bruin gekleurd zijn. Meng deze kort door het dadelmengsel.
Stap 4:
Verdeel het mengsel over de brownie vorm of schaal. Bij mij was de brownie vorm aan de grote kant en heb ik het mengsel verdeeld over het halve bakblik. Druk het goed aan. Dek daarna af met plastic folie en laat het minimaal 2 uur in de koelkast opstijven en snij daarna in stukken.
Heb je de smaak te pakken en denk je, deze zijn lekker! Probeer dan ook eens mijn recept voor Energy Bites met amandelen en walnoten.
Veel bakplezier, Daphne