Al heel lang had ik op mijn baklijstje staan dat ik graag een keer een cakerol wilde maken. Ik moet eerlijk bekennen ik had een beetje cakerol vrees (niet lachen!). Ik was gewoon bang dat het op een complete mislukking zou uitdraaien en hij zou gaan scheuren. Tot ik op tv in een kookprogramma een cakerol voorbij zag komen en dacht, dat moet mij toch ook lukken! En ja het is gelukt! Deze Red Velvet cakerol met roomkaasvulling en een topping van witte chocolade ganache is echt verrukkelijk. En dus helemaal niet zo moeilijk om te maken als het lijkt.
Ik ben gek op Red Velvet cake en in deze vorm ziet hij er extra feestelijk uit. Dit recept is ideaal om na een feestelijke maaltijd te serveren als dessert. Je kunt hem mooi van te voren maken en hoeft hem alleen maar in plakken te snijden voor het serveren. Eigenlijk kan deze Red Velvet cakerol altijd wel. Althans bij mij wel ?
Ingrediënten Red Velvet Cakerol
Voor de cake:
– 4 eieren (op kamertemperatuur)
– 50 gram bloem
– 1 eetlepel cacao poeder
– 1 theelepel bakpoeder
– ½ theelepel vanille extract
– 70 gram kristalsuiker + 110 gram kristalsuiker
– 1 theelepel rode kleurstof
Voor de roomkaas vulling:
– 350 gram roomkaas
– 85 gram poedersuiker (of suikerbakkerspoeder)
– 85 gram zure room
– 140 gram slagroom
Voor de chocolade ganache topping
– 150 gram witte chocolade
– 50 gram slagroom
Extra benodigdheden
– poedersuiker
– bakpapier
– bakplaat (38*25 cm)
Bereiding
Stap 1:
Zorg er voor dat de eieren op kamertemperatuur zijn en scheid het eiwit van het eigeel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet de randen van de bakplaat goed in.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Stap2:
Voeg in een kom de bloem, cacao poeder en bakpoeder samen en roer door elkaar.
Stap3:
Mix het eigeel samen met het vanille extract ongeveer 5 minuten tot deze wat dikker is geworden en een lichte kleur heeft gekregen. Voeg de 70 gram kristalsuiker beetje bij beetje toe aan het eimengsel en mix tot de suiker is opgenomen in het eigeel. Voeg de kleurstof toe en mix tot deze goed gemengd is.
Stap4:
In een andere kom mix je de eiwitten tot zachte pieken. Voeg daarna de 110 gram kristalsuiker geleidelijk toe en klop tot je stijve pieken hebt.
Stap5:
Spatel het eigeel mengsel voorzichtig door het eiwit mengsel. Voeg daarna het bloemmengsel toe en spatel dat voorzichtig door het eimengsel.
Stap6:
Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakplaat. Bak de cake in 12-15 minuten gaar. Als je er met een vinger op duwt moet de cake terugveren, anders moet hij nog heel even terug in de oven.
Stap7:
Bestrooi een schone theedoek met poedersuiker. Haal een mesje langs de randen van de cake en keer de bakplaat direct om op de theedoek als deze uit de oven komt. Verwijder het bakpapier. Rol de cake met de theedoek op. Begin hierbij aan de korte kant van de cake. Laat de cake nu op een rekje helemaal afkoelen.
Stap8:
Voor de vulling klop je de slagroom stijf. In een andere kom mix je de roomkaas met de poedersuiker (of suikerbakkerspoeder) even kort door elkaar. Voeg de zure room toe en mix nog even verder.
Spatel de slagroom door het roomkaas mengsel.
Stap9:
Als de cake is afgekoeld kun je de cake uitrollen en de theedoek verwijderen. Verdeel de roomkaasvulling over de cake en hou aan de randen een centimeter vrij. Rol daarna de cake weer op en snijdt de zijkanten mooi recht af. Koel de cake nu ongeveer 4 uur in de koelkast.
Stap10:
Verwarm de slagroom in een pannetje en breek de chocolade in stukjes en leg ze in een kom. Als de slagroom gaat koken giet je deze in een kom bij de stukjes chocolade. Laat dit 5 minuten staan en roer dan goed door tot je een egale ganache krijgt.
Stap11:
Haal de cakerol uit de koelkast en giet wat van de ganache over de cake. Wil je fijnere lijntjes. Doe de ganache dan in een klein spuitzakje en maak strepen over de cakerol.
Bestrooi voor serveren nog even met poedersuiker. Op zoek naar een ander lekker taartje bekijk dan dit recept voor Tartelettes met Cranberry Curd
Veel bakplezier, Daphne