Deze ontbijtmuffins kun je zonder schroom eten als ontbijt of gewoon lekker als tussendoortje. De muffins zijn niet alleen gemaakt van spelt en haver maar er zit geen roomboter in en geen geraffineerde suikers. Om deze muffins nog wel lekker te maken zijn er natuurlijke suiker vervangers gebruikt zoals ahornsiroop en door de toevoeging van zonnebloemolie krijg je toch een smeuïg cakeje. Ook zitten deze muffins boordevol cranberries en zonnebloempitten.
Voor deze muffins heb je zelfs geen mixer nodig, dus duik snel de keuken in om ze te maken en je hoeft niet te wachten tot het ontbijt om er eentje te proeven, warm uit de oven zijn ze niet te weerstaan. Je kunt ze als ze afgekoeld zijn per stuk verpakken in een boterhamzakje en invriezen, zo heb je iedere keer een verse muffin als je daar trek in hebt.
Ingrediënten Ontbijtmuffins met spelt en haver
Voor 12 muffins
- 50 gram olie (zonnebloemolie of andere neutrale olie)
- 2 eieren
- 120 ml magere melk
- 75 gram ahornsiroop
- 3 el appelmoes (Servero, zonder toegevoegde suikers)
- 250 gram speltbloem
- 50 gram havervlokken
- 1 tl bakpoeder
- Snufje zout
- 1 tl kaneelpoeder
- 70 gram cranberries
- 20 gram zonnebloempitten
Extra benodigdheden
- cupcake papiertjes
- cupcake bakvorm
Bereiding
Stap1:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de cupcake papiertjes in de bakvorm.
Stap 2:
Doe alle natte ingrediënten in een kom, olie, eieren, melk, siroop en appelmoes. Roer dit even met een garde door elkaar. In een andere kom voeg je de speltbloem, havervlokken, bakpoeder, zout en kaneel samen.
Stap 3:
Voeg de natte en droge ingrediënten samen en meng dit goed door elkaar. Voeg de cranberries en zonnebloempitten toe en meng nog even kort. Verdeel het beslag over de 12 cupcakes. Ik vind dit het makkelijkste om met een ijslepel te doen, maar je kunt dit ook met twee lepels doen. Eventueel kun je nog wat cranberries ter decoratie over het cakebeslag strooien voor dat je het bakblik in de oven zet.
Stap 4:
Bak de muffins in de oven voor ongeveer 22-25 minuten. Ze zijn goed als je er op duwt en ze een beetje terugveren. Laat ze afkoelen op een rekje.
Veel bakplezier, Daphne
[…] Ben je op zoek naar nog meer gezonde tussendoortjes, maak dan deze gezonde ontbijtmuffins met spelt en haver […]