Een paar weken geleden was mijn moeder jarig en wilde ik een lekkere zomerse taart maken. Dit was een mooie gelegenheid om weer wat van mijn bak wensenlijstje af te strepen. Daarop stond al langer een naked cake. Deze kon ik helemaal volstoppen met verse aardbeien en versieren met allerlei ander vers fruit.
Meestal gebruik je voor de naked cake botercrème als vulling, maar ik verving dit door crème mousseline. Dit is een heerlijk zachte crème op basis van banketbakkersroom. Normaal als ik fondant taarten maak, gebruik ik een zak biscuitmix waar je alleen maar eieren aan toe hoeft te voegen, voor deze taart maakte ik de biscuit zelf. Het fijne ook aan een naked cake is dat hij er helemaal niet zo netjes uit hoeft te zien. Je hoeft dus geen super taart talent te zijn om deze taart te kunnen maken.
Ingrediënten Naked Cake met vers fruit en crème mousseline
Voor de biscuit (20cm)
- 6 eieren
- 185 gram kristalsuiker
- 185 gram bloem
Voor de crème mousseline
- 400ml volle melk
- 1 vanillestokje
- 60 gram kristalsuiker
- 3 eidooiers
- 30 gram maïzena
- 250 gram zachte boter
Voor de trempeer siroop
- 200 gram diepvriesaardbeien
- 150 gram kristalsuiker
Voor de vulling en decoratie
- bakje aardbeien
- ander vers fruit zoals blauwe bessen, aalbessen en frambozen
Extra benodigdheden
- Bakblik rond van 20 cm
- Bakspray
- Bakpapier
- Suikerthermometer
- Taartkarton of plat bord
- Taartrooster
- Spuitzak
Bereiding
Stap1:
Eerst gaan we de biscuit maken. Doe de eieren met de kristalsuiker in een kom van de mixer. Neem een pan waarop deze kom past en vul deze met water. Verwarm het water. Zodra het water kookt zet je de kom van de mixer er boven en hang je de thermometer er in. Al kloppend met een garde verwarm je het eimengsel tot deze ongeveer 50 graden is.



Haal de kom van het kokende water af en mix de eieren met de staande mixer op hoge snelheid schuimig en luchtig tot het mengsel is afgekoeld.
Stap2:
Zeef de bloem en spatel deze voorzichtig door het eimengsel. Vet een bakvorm in met bakspray en leg een bakpapiertje op de bodem. Giet het beslag in de bakvorm en bak zo’n 45 minuten op 150 graden. De cake is gaar als hij aan de bovenkant terugveert als je er zachtjes op duwt. Laat de cake 10 minuten afkoelen in het bakblik. Haal hem er dan uit en laat verder afkoelen op een rooster.
Stap3:
Voor de crème mousseline doe je de melk en het vanillestokje en de helft van de suiker in een pan en breng je dit aan de kook. De eierdooiers doe je samen met de andere helft van de suiker en de maïzena in een kommetje. Als de melk kookt haal je het vanillestokje er uit en giet je een deel van de kokende melk bij de eierdooiers. Roer dit goed door en giet het terug bij de resterende melk in de pan. Breng dit weer aan de kook, blijf goed roeren en laat dit even een minuutje koken. Snij het vanillestokje doormidden en schraap de vanille er uit en voeg dit bij de banketbakkersroom. Roer daarna nog even goed door en giet de room op een bord. Bedek dit met plasticfolie en laat dit afkoelen in de koelkast
Stap4:
Roer de afgekoelde banketbakkersroom goed door. Klop de boter zacht en romig en voeg de banketbakkersroom toe en klop dit tot een gladde crème.
Stap5:
Voor de trempeersiroop doe je 200 gram diepvriesaardbeien met de kristalsuiker in een pannetje. Breng dit aan de kook en laat dit even koken totdat de aardbeien helemaal zacht gekookt zijn. Zeef de aardbeien zodat alle grote stukken apart blijven en je een mooie siroop over houdt.
Tip: de overgebleven aardbeien hoef je niet weg te gooien. Je kunt ze als een soort jam op je boterham smeren of je doet ze lekker door de yoghurt.
Stap6:
We gaan nu de taart opbouwen. Ik doe dit zelf met behulp van een taartkarton waarop ik de taart zet, heb je dit niet in huis neem dan een bord wat net iets groter is dan de taart. Snij de cake twee keer door met een groot mes, zodat je 3 lagen cake hebt. De onderkant van de cake (toen hij in het bakblik zat) is de mooiste kant van de cake. Deze wil je uiteindelijk bovenop de taart hebben.
Stap7:
Neem een plak cake leg deze op het bord of taartkarton en verdeel daar wat trempeersiroop over. De trempeersiroop zorgt ervoor dat de cake lekker smeuïg is. Snij de aardbeien in kleine stukjes. Spuit langs de rand een ‘dijkje’ van crème mousseline om te voorkomen dat de aardbeien uit de taart vallen. Verdeel de aardbeien over de cake.
Leg hier nog een laag cake op en verdeel hier ook weer wat trempeer siroop over. Bestrijk deze laag met de crème mousseline. Voordat je de bovenste laag cake op de taart legt verdeel je eerst nog even wat siroop over de snijkant van de taart (de kant die je zo op de crème gaat leggen, dus niet de mooie bovenkant van de taart). Leg de laatste cake laag op de taart. Aan de zijkanten is er waarschijnlijk nog wat crème te zien, deze kun je een beetje gladstrijken met een paletmes (of de ‘niet’ snijkant van een groot mes)
Stap 7:
Voor het serveren van de taart verdeel je het fruit zoals blauwe bessen, aardbeien, frambozen en aalbessen over de bovenkant van de taart. Uit deze taart kun je ongeveer 12 stukken halen. Bewaar de taart in de koelkast, daar is hij een dag houdbaar.
Veel bakplezier, Daphne
[…] Cake bakken zonder boter kan dus gewoon met deze Angel food cake. Je kunt de cake ook vullen met bijvoorbeeld jam of vers fruit om er een feestelijke cake van te maken. Wil je nog meer feestelijke cakes bakken maar dan gewoon met boter. Bekijk dan ook mijn recept: Naked cake met vers fruit. […]