Soms heb je gewoon trek in een tussendoortje. Die reep chocolade is natuurlijk ook aanlokkelijk, maar niet heel gezond. Nu wil ik niet beweren dat deze mueslirepen super gezond zijn er zit immers wel honing in, maar dit is wel een lekkere energiebron en je weet precies wat je er in gestopt hebt. Je kunt zelf allerlei variaties maken en ze smaken een stuk lekkerder dan een gekochte mueslireep en zelf mueslirepen maken is ook veel leuker. Het kost helemaal niet zoveel tijd. Ga dus snel aan de slag met dit gezonde tussendoortje Mueslirepen.
Ingrediënten zelf mueslirepen maken
Voor 12 repen
– 120 gr honing
– 60 gr bruine suiker
– 30 gr sesam zaad
– 50 gr spelt gepoft (of heel)
– 50 gr amandelen
– 35 gr gedroogde abrikozen
– 60 gr (fijne)havervlokken
– 35 gr kokos snippers
Extra Benodigdheden
– Bakplaat met bakpapier
– Bakblik rechthoekig van ongeveer 26×16
– Bakspray (of boter)
TIP: voor spelt gebruik je in dit recept hele korrels dus geen speltmeel. Bij AH verkopen ze bijvoorbeeld gepofte spelt dit is uitermate geschikt voor dit recept.
Stap1
Hak de amandelen grof en snij de abrikozen in kleine stukken.
Stap2
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de havervlokken, sesam zaadjes en de amandelen op de bakplaat en bak 5 minuten. Schep daarna om en bak ze nog 3 minuten. Doe daarna in een grote kom.
Stap3
Verwarm in een pan op middelhoog vuur de honing met de bruine suiker en roer regelmatig door tot de suiker helemaal is gesmolten.
Stap 4
Voeg de spelt, abrikozen en kokos toe aan het mengsel van havervlokken, sesam en amandelen en voeg hier ook het warme honing/suiker mengsel aan toe. Roer dit even goed door elkaar zodat de honing goed verdeeld is.
Stap5
Neem een laag bakblik van ongeveer 26 x 16 cm en vet deze in met bakspray en leg hier een bakpapiertje in. Het bakpapier mag aan de rand overhangen. Dan krijg je de muesli er straks makkelijker uit.
Schep het mengsel in het bakblik en duw de mix stevig aan. Dit kun je doen met de achterkant van een lepel of met natte vingers. Blijf dit even doen tot alles stevig is aangedrukt. Doe je dit niet dan vallen de mueslibars straks uit elkaar tijdens het snijden.
Stap6
Zet in de koelkast voor minimaal 2 uur. Haal daarna uit het bakblik en snij in repen. Je kunt de repen in een luchtdichte doos een week bewaren.
Variatietip: Je kunt eindeloos variëren met deze repen. Je kunt er rozijnen in doen, chocolade, walnoten, wat je maar wilt. Zorg er wel voor dat je hoeveelheid vulling een beetje hetzelfde blijft als in het recept t.o.v. van de honing/suiker, anders vallen de repen uit elkaar.
Wil je nog een gezond tussendoortje maken bekijk dan mijn recept voor Energy bites.
Veel bakplezier, Daphne
[…] Ben je op zoek naar nog meer gezonde tussendoortjes, maak dan deze gezonde ontbijtmuffins met spelt en havergezond tussendoortje: Mueslirepen […]