In deze Mokka Madeleines zit een vleugje koffie. Zelf hou ik dus echt helemaal niet van koffie. Ik drink liever thee. De geur van koffie vind ik wel heel lekker en ook een vleugje koffie in deze overheerlijk Mokka Madeleines vind ik heerlijk, zeker als ze ook nog even in de chocolade zijn gedoopt.
Madeleines blijven toch lastige kleine cakjes. Je moet er voor zorgen dat het beslag koud is zodat als je ze gaat bakken het karakteristieke buikje ontstaat wat een Madeleine een Madeleine maakt. Met dit recept gaat dit zeker lukken en het is helemaal niet moeilijk. Deze mini cakejes kun je ook gewoon eten bij een kopje thee als je net als ik niet van koffie houdt, geen probleem!
Ingrediënten Mokka Madeleines
Voor de Madeleines (24 normale, 48 mini)
- 125 gram roomboter gesmolten en afgekoeld
- 150 gram kristalsuiker
- 160 gram bloem
- 3 eieren
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 el cacaopoeder
- 3 el koffie (vers gezet en afgekoeld)
- snufje zout
Voor de chocolade topping
- 100 gram pure chocolade
Extra benodigdheden
- Madeleine bakvorm
- Bakspray
- Bakpapier
Bereiding
Stap1:
Zorg er voor dat je boter is gesmolten in de magnetron of een pannetje en laat dit weer afkoelen tot kamertemperatuur.
Stap2:
Doe de eieren en de kristalsuiker in de kom van een mixer en klopt deze schuimig in zo’n 5 minuten. Doe de bloem, bakpoeder, zout en cacaopoeder samen in een kom en zeef dit. Doe de afgekoelde koffie bij de afgekoelde boter.
Stap3:
Spatel de gezeefde bloem door het eimengsel en daarna het botermengsel tot je een mooi beslag hebt. Spatel niet te lang, want dan raak je de luchtigheid kwijt die je wilt voor de Madeleines.
Stap4:
Dek de kom met beslag af met plasticfolie en zet deze voor minimaal 2 uur in de koelkast. Je kunt het beslag ook ’s avonds maken en het er een nachtje in laten staan.
Stap5:
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een Madeleine vorm in met bakspray. Verdeel het beslag over de vorm met twee kleine lepels of je kunt het beslag ook in een spuitzak doen en het dan verdelen. Zorg dat de schelpjes voor 3/4e gevuld zijn met beslag. Bak de Madeleines in 8 tot 10 minuten tot ze gaar zijn en een mooi bol buikje hebben. Laat ze heel even afkoelen en haal ze uit de bakvorm en laat ze verder afkoelen op een rekje.
Stap6:
Zijn de Madeleines afgekoeld dan kun je de chocolade gaan smelten. Doe de chocolade in een kleine kom en verwarm deze in de magnetron. Ik doe eerst altijd 1 minuut op 600 watt daarna even goed doorroeren en daarna steeds 20 seconden totdat bijna alle chocolade gesmolten is, maar net niet helemaal. Blijf goed roeren dan smelt de rest ook en is de chocolade op de goede temperatuur.
Stap 7:
Leg een bakpapiertje klaar. Doop het puntje van de Madeleine in de chocolade, laat even een beetje uitdruipen en leg de Madeleine vervolgens op het bakpapiertje om uit te harden.
Veel bakplezier, Daphne
hi
wat een leuke en fijne recepten.
Vraagje kan je het recept voor mokka madeleines ook invriezen
succes
Vriendelijke groet Corinne
Hi Corinne,
Wat fijn dat je mijn recepten zo leuk vindt.
Het beslag zelf kun je niet invriezen maar de gebakken Madeleines kun je wel goed afgesloten invriezen net als cakejes.
Veel bakplezier!
Groetjes, Daphne