In aanloop naar Sinterklaas zag ik ‘chocolade’ letters van meringue voorbij komen op social media. Dat leek me een leuk project om eens zelf mee aan de slag te gaan. Chocolade letters zijn leuk, maar als ik er één of twee krijg van de Sint is dat meer dan genoeg. Daarom vind ik dit alternatief van meringue schuim letters zo leuk. Weer eens wat anders en kun je geheel naar eigen wens maken.
Mijn Sint project dit jaar was dus 10 meringue letters maken voor pakjesavond. De eerste pakjesavond voor ons viel vroeg dit jaar op 1 december. Bij de lokale chocolaterie haalde ik doosjes (normaal gebruikt voor chocolade letters) om de meringue letters in te doen en te voorkomen dat ze gebroken uit de zak kwamen. Dat laatste was niet helemaal gelukt bij alle letters, dus als tip geef ik nu alvast mee, spuit de letters iets dikker dan dat ik had gedaan, dan komt het vast goed. De dikkere letters waren namelijk nog wel heel. Het helpt misschien ook als je drie jarige dochter niet met het pakje gaat schudden, maar dat terzijde.
Bij dit recept verwarm je eerst de eiwitten samen met de suiker au bain-marie tot 60 graden. Dit is de Zwitserse meringue, waardoor je heerlijke schuimletters krijgt die knapperig van buiten zijn en nog een beetje kleverig van binnen.
Je kunt de letters geheel naar eigen wens versieren. Ik haalde bij de chocolaterie, waar ik de doosjes kocht, ook heerlijke chocolaatjes voor de versiering en ik gebruikte nog wat sprinkles en Easy Drip chocolade. Laat je fantasie de vrije loop en maak er wat moois van! In onderstaand recept kun je lezen hoe ik de meringue schuim letters gemaakt heb.
Ingrediënten meringue schuim letters maken
Voor de meringue (4 stuks)
- 130 gram eiwit (ongeveer 4 eieren)
- 260 gram kristalsuiker
- eventueel speculaaskruiden
Voor decoratie
- 4 Sint chocolaatjes
- Sprinkles
- EasyDrip chocolade of reep gesmolten chocolade
Extra benodigdheden
- Ruime pan met water
- Suikerthermometer
- Bakplaat met bakpapier
- Spuitzak met spuitmondje (1M open ster)
- Letters naar keuze uitgeprint
- Doosjes
Bereiding
Stap 1:
Print op papier de letters die je wil spuiten van meringue. Let goed op dat de letters in het doosje passen. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg de uitgeprinte letters onder het bakpapier. Verwarm de heteluchtoven voor op 80 graden.
Stap 2:
Splits de eieren. Je hebt ongeveer 1 eiwit nodig voor een letter. De verhouding eiwitten suiker is 1/2. Wil je dus 4 meringue letters maken gebruik je het eiwit van 4 eieren. Als dit dan 130 gram eiwit is, neem je 260 gram kristalsuiker. Kom je met 4 eieren op 135 gram eiwit, dan neem je dus 270 gram kristalsuiker. Doe de eiwitten en suiker samen in een kom van een staande mixer. Zet deze op een pan met ruim kokend water en zorg er voor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Doe de suikerthermometer in de kom. Blijf rustig roeren met een garde tot het eiwitmengsel 60 graden is.
Stap 3:
Haal de kom van het kokende water en plaats hem terug in de keukenmachine. Klop de meringue op hoge snelheid tot deze afgekoeld is. Aan het einde kun je eventueel nog een smaakje toevoegen. Ik voegde een theelepel speculaas kruiden toe.
Stap 4:
Doe het spuitmondje in de spuitzak en vul de spuitzak met meringue. Spuit nu letters op het bakpapier en gebruik de printjes als leidraad hiervoor. Zet de bakplaat in de oven en bak de meringues ongeveer 1 1/2 uur. Daarna zet ik de oven uit en laat de meringues in de oven staan om verder uit te harden. De meringues zijn goed als je ze los kunt trekken van het bakpapier.
Stap 5:
Je kunt de meringues nu gaan versieren. Ik versierde ze eerst met EasyDrip. Dit is eigenlijk gesmolten chocolade in een knijpfles die je heel makkelijk kunt verwarmen in de magnetron. Ik vind dit zelf heel handig werken, maar kan me voorstellen dat niet iedereen dit in huis heeft, dus kun je ook gewoon een reep chocolade smelten en deze met een lepeltje of spuitzakje over de letter gieten. Daarna strooi ik gelijk wat sprinkles er over, zodat ze blijven plakken in de chocolade en als laatste plakte ik er nog een leuk sint chocolaatje op. Je kunt deze met een beetje gesmolten chocolade of de Easy Drip vast zetten.
Wil je nog meer Sint recepten maken, bekijk dan ook eens mijn recept voor gevuld speculaas. Dit mag toch niet ontbreken op pakjesavond.
Veel bakplezier, Daphne