Ik had laatst een hele berg met eiwitten over. Ik vond het zonde om ze weg te gooien, dus maakte ik er deze verschillende soorten schuimpjes van. Als basis gebruikte ik een recept voor meringue en verdeelde het recept in 4 delen. Ieder deel gaf ik zijn eigen smaak/kleur. Ik koos daarbij voor kaneel, vanille, kokos en cacao. De vanille schuimpjes kleurde ik met roze kleurstof. Het testpanel thuis had ieder zo zijn eigen favorieten. Zelf vond ik kaneel en kokos de meest verrassende smaken. Menno vond de chocolade en kokos de lekkerste en mijn oudste dochter vond de vanille en kaneel de lekkerste. Waarschijnlijk was de vanille ook favoriet door de roze kleur. In dit recept vertel ik precies hoe je meringue kunt maken met een smaakje en dit gaan we doen in de smaken kaneel, vanille, kokos en cacao.
In dit meringue recept neem ik de helft kristalsuiker en de helft poedersuiker. De kristalsuiker verwarmen we eerst even in de oven om er voor te zorgen dat de suiker wat zachter is en sneller smelt in het eiwit. Ik heb dit ooit als tip gelezen in een boek van de Meringue Girls en ik vind het heel goed werken.
Dit recept is gemaakt op basis van 150 gram eiwitten. Een gemiddeld ei bevat zo’n 30 gram aan eiwitten. Dit moet je alleen even goed afwegen, want het kan net even verschillen per ei uiteraard. Het recept is 1 deel eiwitten, 1 deel fijne kristalsuiker en 1 deel poedersuiker. Je kunt dus zelf de verhouding eiwitten en suiker aanpassen naar de hoeveelheid eiwitten die je zelf beschikbaar hebt. Heb je maar 120 gram eiwitten bijvoorbeeld, dan neem je ook 120 gram fijne kristalsuiker en 120 gram poedersuiker. Let wel op dat je dan ook iets minder van de kaneel, kokos etc. neemt.
Met dit recept maak je ongeveer 80 schuimpjes, 20 per soort. Dit lijkt veel, maar ik kan uit ervaring vertellen dat ze snel op zijn. De kleine schuimpjes happen makkelijk weg en je kunt ze zo’n twee weken bewaren. Wil je minder schuimpjes maken dan kun je makkelijk het recept verminderen en op basis van het aantal eiwitten uitrekenen hoeveel suiker je nodig hebt.
Ingrediënten Meringue maken met een smaakje (kaneel, vanille, kokos en cacao)
Voor ongeveer 80 schuimpjes
– 150 gram eiwitten (ongeveer 5 eieren)
– 150 gram fijne kristalsuiker
– 150 gram poedersuiker
– 1/2 tl kaneel + wat voor decoratie
– 10 gram kokos + wat voor decoratie
– 1/2 tl vanille
– 1 eetlepel cacaopoeder + wat voor decoratie
Extra benodigdheden
– bakpapier
– 4 spuitzakken
– (roze) kleurstof (optioneel)
Bereiding
Stap1:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zorg ervoor dat de kom van de staande mixer geheel vetvrij is.
Stap2:
Leg een vel bakpapier op een bakblik en verdeel daar de kristalsuiker over. Zet dit voor 5 minuten in de voorverwarmde oven.
Stap 3:
Doe ondertussen de eiwitten in een mengkom van een staande mixer. Zet de mixer aan op een lage stand totdat er zich wat belletjes op de eiwitten vormen. Daarna kan de mixer op de hoogste stand.
Stap4:
Schep de suiker in de oven na 5 minuten om en zet het bakblik weer terug in de oven voor ongeveer 3 minuten. Na 3 minuten is de suiker klaar en zie je waarschijnlijk al wat bruine randjes komen in de suiker omdat het gaat karamelliseren. Haal het bakblik uit de oven en verlaag de temperatuur naar 100 graden.
Stap5:
Als de eiwitten stijf zijn geklopt kan de fijne kristalsuiker uit de oven toegevoegd worden.
TIP: klop de eiwitten niet te ver door, zodat ze vlokkerig worden, dan krijg je geen mooi schuim.
Voeg de fijne kristalsuiker lepel voor lepel toe aan het eiwitschuim terwijl je blijft mixen op hoge snelheid. Wacht met het toevoegen van de volgende lepel totdat de eiwitten weer mooi stevig zijn na het toevoegen van de suiker. Voeg zo alle kristalsuiker toe en blijf daarna nog een minuut of 5 mixen totdat je een mooi glanzend, stevig eiwitschuim hebt.
Stap6:
Spatel de poedersuiker voorzichtig door de eiwitten. Verdeel de eiwitten in 4 gelijke porties. Dit zou 4x zo’n 110 gram moeten zijn.
Stap7:
Spatel vervolgens door iedere portie eiwitten een smaakmaker: kaneel, vanille-extract, kokos en cacao.
Verdeel de 4 smaken over de 4 spuitenzakken. De vanille schuimpjes heb ik roze gemaakt door aan de binnenkant van de spuitzak wat kleurstof te smeren. Doe er niet te veel op, want dan heb je schuimpjes die stijf staan van de kleurstoffen (was bij mij een beetje het geval).
Stap8:
Knip een stukje van de onderkant van de spuitzakken. Ik knipte er een stukje met een doorsnede van 2,5 cm vanaf. Hoe groter het gat, hoe groter de schuimpjes.
Stap9:
Spuit toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Na het spuiten heb ik op de kokos schuimpjes nog een beetje kokos gestrooid met de hand. Bij de kaneel en cacao schuimpjes gebruikte ik hiervoor een klein theezeefje.
Stap10:
Zet het bakblik in de oven en bak de schuimpjes 50 minuten in de oven op 90 graden. Daarna zet ik de oven uit en laat de schuimpjes in de gesloten oven staan tot de oven helemaal is afgekoeld.
Je kunt met deze schuimpjes eindeloos variëren. Kies zelf je favoriete smaak of kleur en probeer dat uit. Je zult verrast staan van het resultaat.
Ook deze variant waarbij ik de meringue schuimpjes doopte in de chocolade is erg lekker. Het recept is hier te vinden.
Wil je rond sinterklaas iets apart maken en in plaats van een chocoladeletter zelf een meringue letter maken kijk dan even naar dit recept.
Veel bakplezier, Daphne