Dit is een heel leuk koekje om met kinderen te maken. Wij maakten ze met zelfgemaakte bramenjam (zie hier recept). We hebben een goed plekje gevonden bij ons in de buurt waar we ieder jaar heel veel bramen kunnen plukken. De oudste helpt mee met het plukken en de jongste is met name heel goed in het gelijk opeten ervan.
Dit koekje van zanddeeg kun je uiteraard met alle soorten zelfgemaakte jam maken. Ook met jam uit een potje smaken deze koekjes overigens heerlijk.
Ingrediënten koekjes met (zelfgemaakte) jam
Ongeveer 18 koekjes
– 150 gram bloem
– 100 gram boter
– 75 gram basterdsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– Snufje zout
– 1 ei
– (zelfgemaakte) jam, smaak naar keuze
– Sprinkels
Extra benodigdheden
– Plasticfolie
– Deegroller
– Koekjes uitsteker (hart)
– Bakplaat met bakpapier
Bereiding
Stap 1
Mix de boter, basterdsuiker en vanillesuiker met een handmixer of keukenmachine tot een romig mengsel. Voeg daarna het ei toe en mix het nog eens goed door.
Stap2
Voeg bloem en zout toe en mix met de hand of keukenmachine (met deeghaak) tot een mooi egaal deeg. Druk het deeg plat en verpak in plasticfolie en leg een uur in de koelkast.
Stap3
Rol het gekoelde deeg gelijkmatig uit op een met bloem bestoven aanrecht.
TIP Vind je het lastig om deeg gelijkmatig uit te rollen neem dan 2 dingen die ongeveer 0.5 cm dik zijn en leg die naast het deeg. Zo neem ik altijd 2 Kapla blokjes bijvoorbeeld van mijn dochter. Als je daar met de deegroller over heen gaat, is het deeg overal even dik.
Steek de koekjes uit. Wij hebben in dit geval een hartjes uitsteker genomen en een ster, maar heb je dit niet in huis, kun je gewoon een andere nemen natuurlijk.
Stap4
Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi de linker of rechterkant van het koekje met sprinkels naar keuze. Aan de andere kant van het koekje duw je bovenin met je vinger of een lepeltje een holletje en daar schep je wat jam in.
TIP Het is makkelijker om de jam er in te scheppen als je hem even kort verwarmt in de magnetron en losroert.
Stap5
Laat het bakblik met de koekjes even koelen in de koelkast. Dit is om te voorkomen dat de koekjes uitlopen in de oven en ze hun oorspronkelijke vorm behouden.
Stap6
Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 160 graden in 18/20 min gaar. Laat eerst 10 minuten op de bakplaat afkoelen en leg ze daarna op een rooster om helemaal af te koelen.
Veel bakplezier, Daphne