Panforte wordt traditioneel in Italië met kerst geserveerd na het eten bij de koffie. Het is een sterk geurende koek die helemaal vol zit met verse noten en gekonfijte vruchten. Dit recept voor Italiaanse Panforte uit Siena is het laatste recept dat ik nog over heb van mijn meegenomen recepten afgelopen vakantie in Toscane. Zo nam ik deze zomer recepten mee van Cantuccini, Cavallucci, Nougat en Chocolade taart met gezouten karamel en ganche. De Panforte is de laatste in het rijtje.
Tegenwoordig is Panforte heel het jaar door te verkrijgen. In Italië kun je een speciaal kruidenmengsel kopen voor Panforte. Hier in Nederland is dit niet verkrijgbaar, maar in mijn recept vind je een opsomming terug van de kruiden die nodig zijn hiervoor. Het mooie is dat je bijna alle kruiden gewoon in je keukenkastje hebt staan. Ik moest alleen de foelie kopen. Laat dit niet weg in het recept, want dit heeft zo’n karakteristieke smaak, dan wordt de Panforte geen echte Panforte.
Vaak zie je in de Panforte ook vijgen toegevoegd. Ik hou zelf helemaal niet van vijgen, dus ben blij dat in dit recept vanuit het hart van Toscane geen vijgen zitten. Hij zit wel vol met heerlijke hazelnoten en amandelen. Als je de Panforte maakt, zorg dan dat je goede kwaliteit noten in huis haalt, dat verschil proef je echt. Het gekonfijte fruit haalde ik bij ons op de markt. De sukade kun je ook gewoon in de supermarkt kopen.
Deze Italiaanse Panforte uit Siena is heerlijk voor bij het kaasplankje tijdens het kerstdiner. Bij mij gaat hij er eigenlijk altijd wel in!
Ingrediënten Italiaanse Panforte uit Siena
Voor de Panforte (12-16 stuks)
- 200 gram hazelnoten (wit)
- 150 gram amandelen (bruin)
- 100 gram gekonfijte sinaasappel
- 100 gram sukade
- 150 gram bloem
- 1 gram kruidnagel
- 1 gram nootmuskaat
- 1 gram foelie
- 1 gram koriander zaadjes
- 150 gram bloemenhoning
- 150 gram poedersuiker
- 25 gram water
Extra benodigdheden
- Springvorm 18/20 cm
- Bakblik bekleed met bakpapier
- Bakspray
Bereiding
Stap 1:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Spuit een springvorm in met bakspray en bekleed met bakpapier. Leg de noten op het bakblik en rooster 5 minuten in de voorverwarmde oven.Haal de noten uit de oven en laat de oven aan staan.
Stap 2:
De kruiden moeten even fijngemalen worden. Dit kun je doen in bijvoorbeeld een hakmolen, multimolen of blender. Doe alle ingrediënten in een kom behalve de honing, poedersuiker en water. Doe deze ingrediënten in een pannetje en verwarm dit. Het is warm genoeg als de suiker is gesmolten.
Stap 3:
Voeg de suikersiroop toe aan de droge ingrediënten en meng dit door elkaar. Doe het deeg in een bakvorm en maak plat aan de bovenkant.
Stap 4:
Bak de Panforte 25 minuten in de oven. Laat daarna een klein beetje afkoelen in het bakblik en bestrooi daarna met poedersuiker. Haal uit het bakblik en laat helemaal afkoelen.
Stap 5:
Voor het serveren bestrooi je de Panforte nogmaals met poedersuiker.
Wil je na dit recept voor Panforte nog meer echte Italiaanse recepten uitproberen kijk dan ook even naar mijn recepten voor:
Torta al Limone (Italiaanse Citroentaart)
Torta Fritta (Deegkussentjes voor bij de borrel
Pistache koekjes
Ricciarelli (amandelkoekjes)
Veel bakplezier, Daphne