Deze Italiaanse nougat is lekker zacht. Door te spelen met de temperatuur van het suikerwater kun je zelf bepalen hoe hard je de nougat wilt hebben. Ik hou zelf niet zo van harde nougat. Van die nougat waar je echt je tanden in moet zetten om het door te bijten.
In Toscane waar we vaak op vakantie gaan kwam ik voor het eerst in aanraking met deze zachte Italiaanse nougat en dit vond ik echt veel lekkerder. Menno is helemaal gek van nougat, hij vond het dus een super goed idee dat ik dit jaar even in de leer ging bij de kok van de agriturismo waar we altijd verblijven. Zij wilde me wel leren hoe ik de nougat op Italiaanse wijze moet maken. Samen met haar ben ik de keuken in gedoken en het is eigenlijk niet eens zo heel moeilijk. Het belangrijkste is de temperatuur van het suikerwater. 146 graden is de perfecte temperatuur. Wil je hardere nougat dan laat je het koken tot zo’n 150 graden. Een andere belangrijke factor is de noten. De nougat zit vol met noten. Wil je de lekkerste nougat maken moet je ook zorgen dat je de beste noten hebt. Dit proef je meteen! Probeer het zelf maar eens met dit recept voor Italiaanse nougat.
Ingrediënten Italiaanse Nougat
Voor een groot blok nougat
- 360 gram kristalsuiker
- 120 gram water
- 30 gram glucose
- 240 gram honing (b.v. accacia)
- 60 gram eiwit
- 30 gram kristalsuiker
- 200 gram hazelnoten
- 200 gram blanke amandelen
- 100 gram pistache noten
- 2 velletjes (A4) eetbaar papier
Extra benodigdheden
- Suikerthermometer
- Schaal
- Bakpapier
Bereiding
Stap1:
Verwarm de oven voor op 100 graden. Leg een velletje bakpapier op een bakblik. Bekleed een schaal met bakpapier. Leg een velletje eetbaar papier op de bodem van de schaal. Doe de 360 gram kristalsuiker met het water en de glucose in een pan. Doe de honing in een andere pan en de eiwit met de 30 gram suiker doe je in de kom van een staande mixer. Verdeel de noten over het bakblik en zet in de oven.
Tip: neem voor de honing echt licht gekleurde honing die niet een uitgesproken smaak heeft, zoals acacia, anders wordt je nougat (net als die van mij ?) een beetje gelig.
Tip: de noten verwarm je in de oven om er voor te zorgen dat ze niet te koud zijn als je ze gaat mengen met het eiwitmengsel, anders gaat het mengsel schiften.
Stap 2:
Zet als eerste de pan met het suikerwater op het vuur. Dit moet je laten koken tot het 146 graden is. Zet ook de andere pan met de honing op het vuur. Dit moet koken tot 125 graden. Als de pannetjes al een beetje op temperatuur gaan komen, kun je de mixer met de eiwitten aanzetten. Deze moet je stijf kloppen.
Stap 3:
Als alles op temperatuur is zet je de mixer op een lagere stand en giet je voorzichtig als eerste het suikerwater erbij (giet tussen de garde en de kom in). Vervolgens giet je de honing er ook bij en laat dit even goed mixen, zodat het ook iets afkoeld.
Stap 4:
Vervolgens haal je de noten uit de oven en voeg je deze toe aan de kom en schep het met een lepel even door elkaar. Je merkt dat het spatelen vanzelf iets moeilijker gaat omdat de nougat gaat afkoelen en taaier gaat worden.
Stap 5:
Giet het mengsel in de schaal en dek af met het andere velletje eetbaar papier. Laat de schaal op kamertemperatuur een paar uur afkoelen. Zet niet in de koelkast want dan gaat de suiker kristalliseren en dat wil je niet. Snij de afgekoelde nougat in stukjes.
Wil je nog zo’n lekker recept uit de Toscaanse keuken maken? Bekijk dan mijn andere Italiaanse recepten:
Torta al limone (citroentaart)
Chocolade Cantuccini
Italiaanse amandel koekjes
Veel bakplezier, Daphne
[…] uit Italië. Ook dit recept heb ik meegekregen tijdens mijn vakantie in Toscane, net zoals de Nougat en vorig jaar de Torta al Limone (citroentaart). Ik kan alvast verklappen dat ik er nog meer heb […]
[…] afgelopen vakantie in Toscane. Zo nam ik deze zomer recepten mee van Cantuccini, Cavallucci, Nougat en Chocolade taart met gezouten karamel en ganche. De Panforte is de laatste in het […]