Heerlijk de geur van gingerbread! Deze lekkere kruidige koekjes horen bij december. Ik maakte deze gingerbread koekjes met al mijn kerst uitstekers. Ik heb er zelfs nog een paar van mijn zus geleend om zo 24 verschillende koekjes te kunnen krijgen. Ik heb namelijk van deze overheerlijke gingerbread koekjes een advent kalender gemaakt om af te tellen naar kerst. Een gingerbread koekjes advent kalender!
Ik maakte dus in totaal 48 koekjes en stopte ze in schattige zakjes die ik bij Sostrene Grene kocht (althans ik stuurde mijn zus op pad om de zakjes voor mij te halen, aangezien ze in de Rotterdam werkt en ik te lui was om er helemaal zelf heen te gaan voor een paar zakjes en stickers). Zo kunnen mijn 2 dochters iedere dag een zakje open maken met daarin twee koekjes.
Het is nu inmiddels een beetje laat om zelf nog een advent kalander te gaan maken, maar het recept voor deze gingerbread koekjes kun je natuurlijk nog heel de maand maken en dan maak je volgend jaar ook gewoon zo’n lekkere advent kalender.
Ik heb de koekjes niet versierd met Royal Icing, daar was ik te lui voor (geef ik eerlijk toe). Met deze koekjes kun je alle kanten op. Je kunt er ook voordat je ze gaat bakken een gaatje in doen en er na het bakken dan een touwtje in doen zodat je ze op kunt hangen, eventueel in de kerstboom (als ze niet te groot zijn). Heb je geen papieren zakjes, kun je ze ook in plastic verpakken.
Haal dus snel al je kerst koekjes uitstekers uit de kast en bak deze overheerlijke koekjes en maak er eventueel een gingerbread koekjes advent kalender van.
Ingrediënten Gingerbread koekjes advent kalender
Voor de koekjes (24 stuks)
- 120 gram roomboter op kamertemperatuur
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 80 gram stroop
- 1 ei
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl nootmuskaat
- 320 gram bloem
Extra benodigdheden
- 24 zakjes met labels
- bakplaat met bakpapier
- koekjes uitstekers kerst/gingerbread mannetje
Bereiding
Stap 1:
Doe de boter, bruine suiker en stroop in de kom van een staande mixer en mix dit totdat je een romig geheel krijgt.
Stap 2:
Voeg daarna het ei, bakpoeder, zout, gemberpoeder, kaneel en nootmuskaat toe. Mix nog even een paar minuten verder tot dit goed gemengd is met het botermengsel.
Stap 3:
Voeg nu de bloem toe en kneed het deeg verder met de mixer of eventueel met de hand tot je een mooie deegbal krijgt. Is het deeg nog te plakkerig voeg dan wat extra bloem toe. Is het deeg te droog voeg je nog een beetje extra stroop toe. Pak het deeg in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
Stap 5:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif het werkblad met wat bloem. Haal het deeg uit de koelkast en rol het met een deegroller uit tot een plak van de gewenste dikte. Steek hier koekjes uit tot het deeg op is. Je kunt hier minimaal 24 koekjes uit halen.
Stap 6:
Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze ongeveer 15 tot 18 minuten in de oven. Laat de koekjes goed afkoelen eventueel op een rekje.
Stap 7:
Wil je er een advent kalender van maken. Laat de koekjes goed afkoelen en stop ze daarna in de zakjes en voorzie ze van de cijfers 1 t/m 24.
Tip: doe je de koekjes in een papieren zakje, stop ze dan eerst in een plastic zakje anders wordt het papier na verloop van tijd vies van de boter en stroop die in het koekjes zit.
Ben je net als ik gek op gingerbread. Bekijk dan ook mijn recept voor gingerbread cupcakes met dulche de leche botercrème.
Veel bakplezier, Daphne