Wat is er lekkerder dan de geur van versgebakken gevuld speculaas! Ik vind het altijd heerlijk ruiken. Ik bak het alleen vanaf oktober/november eigenlijk. Gevuld speculaas vind ik echt iets voor de winter maanden en dan met name de Sinterklaas periode. Van kinds af aan eet ik eigenlijk ieder jaar vers gebakken gevuld speculaas op 5 December. Dat hoort samen met de banketletter tot het lekkers op pakjesavond. In dit recept gebruik ik vers gemaakte amandelspijs. Dat verschil proef je wel echt en maakt deze gevulde speculaas extra lekker. Heb je daar geen tijd voor, geen probleem. Dan vervang je het gewoon door kant en klare amandelspijs.
Ingrediënten gevuld speculaas
voor 15 stukjes
– 500 gram bloem
– 300 gram bruine basterdsuiker
– 250 gram boter
– 60 ml melk
– 5 gram bakpoeder
– 1 el speculaaskruiden
– snufje zout
– garneeramandelen
– 1 ei losgeklopt
Voor de amandelspijs
– 250 gram amandelen
– 250 gram kristalsuiker
– 1 eiwit
– scheutje melk
Extra benodigdheden
– foodprocessor
– bakplaat
– bakpapier
– kwastje
Bereiding
Stap1:
Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Stap2:
Doe voor de amandelspijs de amandelen in een foodprocessor en maal deze fijn. Voeg de suiker en het eiwit toe samen met het scheutje melk en maal nog even verder tot het goed gemengd is. Zet de amandelspijs apart.
Stap3:
Doe alle ingrediënten (behalve de garneeramandelen en het ei) voor de speculaas in een kom en meng dit met de hand tot een deegbal. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
Stap4:
Rol het deeg uit tot een plak, leg deze op de bakplaat en verdeel daar de amandelspijs over. Laat aan de zijkant een stukje vrij, zodat de amandelspijs er tijdens het bakken niet uit kan lopen. Rol nu de tweede plak uit voor de bovenkant. Zorg ervoor dat hij ongeveer dezelfde grootte heeft als de eerste plak. Leg de plak er bovenop en druk de zijkanten stevig op elkaar.
Stap5:
Bestrijk de bovenkant van het deeg met het losgeklopte ei en garneer met de amandelen. Bak de gevuld speculaas ongeveer 35-40 minuten in de oven. Haal de gevuld speculaas uit de oven en snijd direct in stukken. Dit gaat het makkelijkste als de gevuld speculaas nog warm is.
Wil je na het maken van deze gevulde speculaas nog meer winterse baksels maken kijk dan eens naar mijn recept voor gingerbread cupcakes met dulche de leche botercreme. De gingerbread geeft deze cupcakes een heerlijke winterse smaak.
Veel bakplezier, Daphne
[…] je nog meer Sint recepten maken, bekijk dan ook eens mijn recept voor gevuld speculaas. Dit mag toch niet ontbreken op […]
Zou je niet wat speculaas- of koekkruiden door het deeg mengen?
Deze staan niet genoemd in uw recept… 😉
MVG Bart
Beste Bart,
Bedankt voor je scherpte. Heb het aangepast!
Mvg, Daphne