Ik had nog nooit florentins gemaakt maar vond ze er wel altijd smakelijk uitzien. Ik hou heel erg van noten en merk dat ik de laatste tijd alleen maar meer ga bakken met noten. Deze Franse florentins worden traditioneel gemaakt met noten, honing, room, sinaasappel en een laagje chocolade.
In dit recept gebruik ik geschaafde amandelen en Alpro cuisine light (ipv de room, om toch even een wat ‘gezondere’ versie te maken), maar laat ik de chocolade weg. Door de chocolade vind ik dat je de verse noten minder proeft en vind het eigenlijk zonde van het koekje om er nog chocolade over te doen. Dat klinkt best raar trouwens uit de mond van een Chocoholic. Denk je nu ik wil ze met chocolade, dan kan dat natuurlijk gewoon. Volg het recept en verwarm daarna wat chocolade en doop de onderkant van het koekje in de chocolade en laat dit even hard worden. Hoe je ze ook eet, met of zonder chocolade het is altijd een succes.
Ingrediënten Florentins maar dan net iets anders
Voor de koekjes (10 stuks)
- 120 gram suiker
- 25 gram honing
- 100 gram bloem
- 100 gram Alpro cuisine light
- 120 gram geschaafde amandelen
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- snufje fleur de sel of zout
Extra benodigdheden
- Bakpapier
- Ronde uitsteker 6 cm
- Suikerthermometer
Bereiding
Stap 1:
Verwarm de hetelucht oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Doe de suiker, honing en Alpro Cuisine Light in een steelpan en zet daarin de suikerthermometer. Haal de pan direct van het vuur zodra het mengsel 118 graden is. Voeg de bloem en de sinaasappelrasp toe en roer dit goed door. Als laatste voeg je nog de noten toe en de fleur de sel. Meng dit voorzichtig door elkaar, zodat de amandelen niet te veel kapot gaan.
Tip: ik gebruik fleur de sel, dit geeft net weer een andere smaak dan gewoon zout. De fleur de sel is grover van structuur en smelt niet in het koekje, daardoor proef je af en toe een knapperig stukje zout. Fleur de sel is gewoon in de supermarkt te verkrijgen, heb je dit niet in huis voeg dan gewoon een snufje zout toe.
Stap2:
Stort het notenmengsel op het bakblik. Leg daar nog een velletje bakpapier op en duw het plat met je handen. Rol het daarna verder uit met een deegroller tot een mooie gelijkmatige plak. Zet het bakblik in de oven en bak de koek 8 minuten. Haal het daarna uit de oven en laat het 1 minuut afkoelen, steek daarna rondjes uit. Doe dit niet langer (ga niet zoals ik even op de bank zitten en na 5 minuten ineens denken, Oeh mijn koekjes!) want anders wordt het lastiger om de koekjes uit te steken.
De restjes die je over hebt zeker niet weggooien die kun je ook gewoon heerlijk opeten. Zeker als ze nog net een beetje warm zijn, mjam.
Ben je net als ik gek op nootjes in koekjes, dan wil je vast mijn andere koekjes recepten met nootjes proberen zoals de Pistachekoekjes, Amandelkoekjes en Cantuccini.
Veel bakplezier, Daphne