Misschien kennen jullie mijn lekkere ‘chewy’ chocolate chips cookies al, dit is het crunchy zusje ervan, de cornflakes crumble cookie. De basis is hetzelfde als de chocolate chip cookies alleen dan zonder de chocolade en met heerlijke crunchy cornflakes.
Voor deze koekjes maak je eerst de crunchy cornflakes crumble. Ik moet altijd oppassen als het net uit de oven komt en staat af te koelen op het bakblik, dat de helft niet verdwijnt door voorbijgangers in de keuken. De geur die in de keuken hangt is dan echt heerlijk en de crumble is niet te weerstaan om zo op te eten.
Ingrediënten Cornflakes Crumble Cookies
Voor de koekjes (12 stuks)
- 110 gram roomboter op kamertemperatuur
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 90 gram kristalsuiker
- Snufje zout
- 2,5 gram bakpoeder
- 1 ei (50 gram)
- Merg van 1 vanillestokje (of 1 tl vanille extract)
- 200 gram bloem
Voor de cornflakes crumble
- 45 gram cornflakes
- 10 gram melkpoeder
- 10 gram suiker
- 30 gram gesmolten boter
- Snufje zout
Extra benodigdheden
- Bakpapier
Bereiding
Stap 1:
Verwarm de oven voor op 140 graden. Voor de cornflakes crumble doe je de cornflakes in een kom. Verkruimel de cornflakes met je handen (niet te fijn). Voeg hier de melkpoeder, suiker en zout aan toe en meng dit even door elkaar. Roer vervolgens de gesmolten boter er door totdat je grotere kruimels krijgt. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel hier de crumble over. Bak 15 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Laat de crumble afkoelen.
Zorg dat je iedereen op dit moment uit de keuken vandaan houdt zodat je nog genoeg crumble over hebt voor je koekjes.
Stap2:
Doe de boter in de mengkom van de staande mixer voeg de basterdsuiker en de kristalsuiker toe en mix het mengel tot het zacht en smeuïg is.
Stap3:
Voeg het ei toe en mix tot het ei gemend is met het botermengsel. Voeg de vanille extract toe aan het botermengsel en klop nog even 1 minuut op hoge snelheid.
Stap3:
Voeg de bloem en het bakpoeder toe en mix verder, je kan nu ook verder kneden met je handen. Als laatste voeg je cornflakes crumble toe en meng het nog even kort tot een deegbal, zodat de cornflakes niet te fijn wordt.
Stap4:
Verdeel de deegbal in ongeveer 12 gelijke stukken. Je kan dit eventueel even afwegen om er zeker van te zijn dat de koekjes ongeveer even groot zijn. Op deze manier worden de koekjes allemaal gelijkmatig gebakken en is niet de één meer doorbakken dan de ander.
Stap5:
Leg de balletjes op een bord en laat deze in de koelkast ongeveer 30 minuten goed koud worden. Doe je dit niet, dan heb je straks een bakblik met koekjes die helemaal in elkaar zijn overgelopen.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Stap6:
Haal de deegballetjes uit de koelkast en leg ze op een bakblik met genoeg tussenruimte. Je hoeft ze niet plat te drukken, dat komt zo vanzelf goed in de oven.
Bak ze ongeveer 15 minuten. Kijk uit dat je ze niet te lang bakt, want dan krijg je doorbakken koekjes en deze koekjes moeten juist nog een beetje ‘chewy’ blijven.
Haal ze uit de oven en laat ze heel even afkoelen op het bakblik en dan op een rooster
Zijn deze cornflakes crumble cookies een groot succes en heb je de chocolate chip cookies nog niet gemaakt, klik dan snel hier voor het recept.
Veel bakplezier, Daphne