Dat ik gek ben op lemon curd hebben jullie al kunnen lezen eerder deze week in mijn post van de lemon curd koekjes. Deze variatie van een citroen koekje in bloemvorm met lemon curd vulling is niet alleen super lekker, maar ziet er ook nog eens schattig uit. Je maakt de koekjes in de vorm van een bloem en vult het hartje van de bloem met lemon curd. Heel makkelijk eigenlijk, maar het geeft een heel leuk effect om het op deze manier te doen.
Als je denkt dat het moeilijk is om de bloemetjes te maken, dan heb je het mis. Je moet alleen zorgen dat je een bloem uitsteker hebt en een mini cupcake bakvorm. Voor de rest is het niet ingewikkeld. Wil je deze koekjes maken maar heb je geen zin om de lemon curd zelf te maken dan kun je de lemon curd kant en klaar kopen in de supermarkt en zet je deze citroen koekjes in bloemvorm in een handomdraai op tafel.
Ingrediënten citroen koekjes in bloem vorm
Voor de koekjes (24 stuks)
- 210 bloem
- 105 gram roomboter uit de koelkast
- 70 gram poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- snufje zout
- 1 ei
Voor de lemon curd
- 2 eidooiers
- 2 eieren
- 100 gram kristalsuiker
- 90 ml citroensap (ongeveer 2 citroenen)
- 30 gram koude boter in blokjes
Extra benodigdheden
- Bloem uitsteker 7 cm
- Mini cupcake bakvorm
- Suikerthermometer
- Spuitzak
- Bakspray
- (Optioneel poedersuiker ter decoratie)
Bereiding
Stap1:
Doe voor de lemon curd een laagje water in een pan en breng dit aan de kook. Doe de suiker, citroensap en eieren in een kom die boven de pan met water kan hangen. Klop alles even met een garde
Stap 2:
Als het water kookt zet je de schaal boven de pan met kokend water en hang de suikerthermometer in de schaal. De schaal mag het water niet raken. Blijf met de garde mixen terwijl het eimengsel verwarmt. Dit duurt wel even (minuut of 10), dus hier krijg je een lamme arm van. Blijf mixen tot je ziet dat het mengsel gaat indikken en een temperatuur van 71 graden bereikt. Haal de pan dan van het vuur en blijf nog even kloppen met de garde zodat het wat afkoelt. Meng er vervolgens de boterblokjes doorheen en roer goed door tot deze gesmolten zijn en je een mooie dikke crème hebt. Verdeel de lemon curd over een bord en bedek deze met plasticfolie en zet in de koelkast.
Stap 3:
Voor het deeg wrijf je de boter en bloem tussen de handen zodat er een zanderig geheel ontstaat. Voeg de poedersuiker en het zout toe en meng er door. Als laatste voeg je het ei toe en kneed je het deeg kort tot er een bal ontstaat. Wikkel de bal in plasticfolie en laat het deeg 30 min rusten in de koelkast.
Stap 4:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een mini cupcake bakvorm in met bakspray.
Stap 5:
Haal na een half uur het deeg uit de koelkast en rol deze uit tot zo’n halve centimeter dikte. Steek de bloem vormen uit en leg deze in de vakjes van de mini cupcake bakvorm.
Stap 6:
Zet het bakblik voor het bakken nog even een minuut of 20 in de koelkast, dan weet je zeker dat de bloemetjes hun vorm behouden tijdens het bakken. Bak de koekjes ongeveer 20 minuten in de oven. Haal uit de oven en haal voorzichtig de bloemetjes uit de vorm en laat afkoelen op een rekje.
Stap7:
Doe de afgekoelde lemon curd in een spuitzak en vul de afgekoelde koekjes in het midden met de lemon curd. Bestrooi eventueel nog met wat poedersuiker.
Veel bakplezier, Daphne