Lekkere Chewy Chocolate Chip Cookies waar je niet van af kunt blijven. Als je deze koekjes eenmaal ontdekt hebt, ga je ze zeker vaker bakken. De koekjes worden niet helemaal hard van binnen en de stukjes chocolade erin maken deze koekjes verslavend.
Ingrediënten Chewy Chocolate Chip Cookies
Voor 10 stuks
– 110 gram roomboter op kamertemperatuur
– 100 gram licht bruine basterdsuiker
– 90 gram kristalsuiker
– Snufje zout
– 2,5 gram bakpoeder
– 1 ei (50 gram)
– Merg van 1 vanillestokje (of 1 tl vanille extract)
– 200 gram bloem
– 100 gram chocolade (melk/puur) in stukjes (liefst bakvaste chocolade, maar gewone reep kan ook)
Bereiding
Stap1:
Doe de boter in de mengkom van de staande mixer of in een losse kom als je met de handmixer gaat kloppen. Voeg de basterdsuiker en de kristalsuiker toe en mix het mengel tot het zacht en smeuïg is.
Stap2:
Voeg het ei toe en mix tot het ei gemend is met het botermengsel. Snij het vanillestokje open en schraap de vanille eruit en voeg toe aan het botermengsel. Gebruik je vanille extract voeg de theelepel extract toe aan het botermengsel. Klopt nog even 1 minuut op hoge snelheid.
Stap3:
Voeg de bloem en het bakpoeder toe en mix verder, je kan nu ook verder kneden met je handen. Als laatste voeg je nog de stukjes chocolade toe. Ik neem meestal bakvaste chocolade omdat die net wat lekkerder blijven in het koekje tijdens het bakken. Gewone chocolade loopt iets meer uit, maar heb je geen bakvaste chocolade bij de hand, dan kun je uiteraard gewone chocolade nemen. Uiteindelijk vormt het deeg zich tot een deegbal.
TIP: Je kunt ook variëren met de soorten chocolade, puur/melk/witte chocolade of een combinatie daarvan.
Stap4:
Verdeel de deegbal in ongeveer 10 gelijke stukken. Je kan dit eventueel even afwegen om er zeker van te zijn dat de koekjes ongeveer even groot zijn. Op deze manier worden de koekjes allemaal gelijkmatig gebakken en is er niet 1 meer doorbakken dan de ander.
Stap5:
Leg de balletjes op een bord en laat deze in de koelkast ongeveer 30 minuten goed koud worden. Doe je dit niet, dan heb je straks een bakblik met koekjes die helemaal in elkaar zijn overgelopen.
Verwarm de oven voor op 175 graden (boven en onder warmte).
Stap6:
Haal de deegballetjes uit de koelkast en leg ze op een bakblik met genoeg tussenruimte. Je hoeft ze niet plat te drukken, dat komt zo vanzelf goed in de oven.
Bak ze ongeveer 15 minuten. Kijk uit dat je ze niet te lang bakt, want dan krijg je doorbakken koekjes en deze koekjes moeten juist nog een beetje ‘chewy’ blijven.
Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster
Variatietip
Wil je variëren, voeg dan wat noten toe, bijvoorbeeld stukjes amandelen of pecannoten. Bak je met kleine kinderen. Vervang de stukjes chocolade door smarties en voeg wat mini marshmallows toe.
Veel bakplezier, Daphne
[…] kennen jullie mijn lekkere ‘chewy’ chocolate chips cookies al, dit is het crunchy zusje ervan, de cornflakes crumble cookie. De basis is hetzelfde als de […]
[…] Cookies. Heb je nu niet gewonnen of meegedaan en denk je sh** die heb ik gemist. Het recept kun je hier vinden op mijn blog, dus geen probleem, je kunt ze heel makkelijk zelf […]