Op mijn site vinden jullie een aantal recepten uit het hartje van Toscane. Daar komt ook dit recept voor chocolade taart met gezouten karamel en ganache vandaan. Onze voorliefde voor Toscane heeft er voor gezorgd dat we 6x op vakantie zijn geweest in het hartje van Toscane in de buurt van Volterra. Daar boven op één van de vele heuvels ligt een Agritursimo met een adembenemend uitzicht op de omliggende heuvels en het vestingstadje Volterra.
Voor de mensen die niet weten wat een Agriturismo is, het is eigenlijk logeren bij een boer. ‘Onze’ boer Massi heeft meerdere Agriturismo’s in de omgeving en is daarbij ook nog boer. Hij verbouwt graan voor pasta, heeft olijfbomen waar olijfolie van wordt gemaakt, ze hebben hun eigen wijnen en zo nog veel meer. Daarbij is er op de hoofd locatie (Agriturismo Diacceroni) een manage, waar mijn oudste dochter altijd graag gaat paardrijden. Wij liggen met name het liefst heerlijk van het uitzicht te genieten bij het zwembad of met een wijntje op het terras van het restaurant, met weer dat fantastische uitzicht.
Het restaurantje was er in de eerste jaren dat we er kwamen nog niet, maar de laatste 4 jaar wel en daar maken we veelvuldig gebruik van. 3x per week wordt er op het terrein van de Agriturismo een etentje gehouden (die standaard bij de prijs van het appartement inbegrepen zit). Zo is er de welkomst party met Toscaanse streekgerechten. Op dinsdag de pizza party met versgebakken pizza’s uit de houtoven en op donderdag pasta party met vers gemaakte pasta. Op de andere dagen eten wij altijd in het restaurant omdat het eten daar echt fantastisch is en ik eigenlijk ook gewoon te lui ben om zelf te koken moet ik eerlijk zeggen.
In het restaurant worden alle gerechten gemaakt met zelf gekweekte groenten uit de tuin. Als je dan denkt dat je je buikje vol hebt gegeten dan moet misschien het beste deel nog wel komen. Het toetje! Iedere dag hebben ze vers gemaakte toetjes, waaronder een aantal taartjes. Zo eet ik daar altijd de Torta al Limone (Italiaanse Citroentaart) waarvan het recept inmiddels al een tijdje op mijn site staat. De taart maakte ik met kok Francesca 2 jaar geleden. Afgelopen zomer heb ik het recept meegenomen van de chocolade taart met gezouten karamel en ganache en kan ik nu met jullie delen.
Deze taart moet je niet eten als je al een hele maaltijd hebt gegeten en denkt nog even een klein toetje te nemen, maar Oh! wat is deze taart lekker! De taart heeft een brosse chocolade bodem en is gevuld met een laagje heerlijke gezouten karamel en daarop nog een laagje chocolade ganache. Echt een verwen momentje voor jezelf.
Ik had hem dit weekend gemaakt voor mijn verjaardag die ik afgelopen zaterdag alvast vierde. Iedereen was het er over eens, de taart is heeeeeerlijk!!!!
Ingrediënten Chocolade taart met gezouten karamel en ganache
Voor de taart (12-14 stukjes)
- 340 gram bloem
- 210 gram boter
- 210 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 70 gram cacaopoeder
- 8 gram bakpoeder
- snufje zout
Voor de gezouten karamel
- 2 el water
- 170 gram suiker
- 170 gram slagroom
- 150 gram boter
- 3 gram Fleur de Sel (of zeezout)
Voor de chocolade ganache
- 280 gram pure chocolade
- 230 gram slagroom
Extra benodigdheden
- bakpapier
- vlaaivorm met losse bodem 22-24 cm
Bereiding
Stap 1:
Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom. Snij met een mes de boter in kleinere blokjes en kneed dan met je handen tot je een mooie deegbal hebt. Maak hier een platte plak van en verpak in plastic folie. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast.
Stap 2:
Ik gebruikte voor dit recept een vlaai vorm met losse bodem. De bodem en randen heb ik goed ingespoten met bakspray en op de bodem nog een bakpapiertje gelegd. Haal het gekoelde deeg uit de koelkast en rol het uit tot een ronde lap iets groter dan je bakvorm. Zorg dat het deeg niet te dik is anders krijg je een hele dikke bodem. Je houdt wat deeg over, hier kun je nog heerlijk chocolade koekjes van maken. Leg de lap met deeg over de springvorm en bekleed hier heel de vorm mee.
Tip: het deeg kan wat gaan scheuren, maar dit is geen probleem. Druk heb deeg weer aan elkaar in de bakvorm. Hier zie je na het bakken straks niets meer van.
Stap 3:
Zet de bodem nog even 30 minuten in de koelkast zodat de bodem goed gekoeld is en zijn vorm tijdens het bakken goed behoud. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden. Haal de bakvorm uit de koelkast en leg een vel bakpapier op het deeg en vul de bodem met bakbonen. Heb je geen bakbonen in huis, neem dan bijvoorbeeld rijst of peulvruchten. Bak de bodem 15 minuten in de oven. Verwijder dan het bakpapier met de bonen (rijst of peulvruchten) en bak de bodem nog 15 tot 20 minuten in de oven tot deze gaar is.
Tip: de bakbonen zorgen er voor dat de bodem niet te veel rijst zodat je straks genoeg ruimte hebt voor een overheerlijke laag karamel en ganache.
Stap 4:
Laat de bodem afkoelen en maak ondertussen de gezouten karamel. Doe het water en de suiker in een ruime pan en breng dit aan de kook. Doe in een ander steelpannetje de slagroom en zet dit op een laag vuur zodat de slagroom iets warmer wordt, maar niet kookt.
Tip: gebruik voor de karamel een ruime pan. Als je straks de slagroom bij de suikersiroop voegt gaat het heel erg bubbelen en stroomt het over de pan als deze te klein is.
Roer niet in het suikerwater, beweeg af en toe de pan wat om het suikerwater goed te verdelen over de pan. Pas als het suikerwater flink kookt en bruin van kleur wordt kun je met een garde wat roeren zodat het gelijkmatig bruin wordt. Wanneer het suikerwater een mooie bruine kleur heeft haal je de pan van het vuur. Voeg een beetje van de warme slagroom toe en roer dit goed door. Let op dit gaat heel erg bubbelen! Voeg daarna de rest van de slagroom toe en roer goed door. Zet weer op de warme plaat en voeg de boter in blokjes toe en roer goed door tot een mooie karamel. Als laatste voeg je nog het zout toe. Ik gebruikte Fleur de Sel (gewoon in de supermarkt te koop) dat geeft net een iets betere smaak dan gewoon zeezout.
Vul de afgekoelde bodem met de gezouten karamel en zet de taart 4 á 5 uur in de koelkast.
Stap 5:
Maak als de taart bijna 4 á 5 uur in de koelkast heeft gestaan en de gezouten karamel stevig is geworden de chocolade ganache. Breek de chocolade in stukjes en doe in een kom. Verwarm de slagroom in een pannetje. Giet de warme slagroom over de chocolade. Laat een paar minuten staan en roer vervolgens goed tot je een mooie ganache hebt. Laat de ganache een klein beetje afkoelen en giet deze daarna over de taart bodem. Zet deze vervolgens weer in de koelkast voor 2 á 3 uur om goed uit te harden.
Stap 6:
Haal de taart voor serveren uit de koelkast en decoreer de bovenkant met een beetje Fleur de Sel (of zeezout).
Deze heerlijke taart komt uit het hartje van Toscane. Misschien vind je mijn andere recepten uit Toscane ook wel leuk om eens uit te proberen:
Torta al Limone – Italiaanse citroentaart een heerlijke frisse taart
Cantuccini – lekker om te dopen in de Vin Santo, koffie of thee
Ricciarelli – amandelkoekjes uit Sienna
Veel bakplezier, Daphne
[…] vakantie in Toscane. Zo nam ik deze zomer recepten mee van Cantuccini, Cavallucci, Nougat en Chocolade taart met gezouten karamel en ganche. De Panforte is de laatste in het […]
Deze chocoladetaart ziet er wel erg lekker uit! Vooral de mooie glanzende ganache en de laag caramel op de bodem. Het klinkt als een goed recept voor de kerstdagen! Je kan de bovenste laag natuurlijk ook mooi decoreren.