Ik hou heel erg van Cantuccini koekjes. Dit Italiaanse koekje hoor je eigenlijk in de Vin Santo te dopen, maar ik vind het in Nederland heerlijk om ze in mijn thee te dopen. De koekjes zijn zo hard omdat ze twee keer zijn gebakken. Na de eerste keer bakken snij je de halve rol in plakken en bak je de plakken vervolgens nogmaals in de oven. Je moet wel uitkijken voor je tanden als je ze zo eet, want het zijn vrij harde koekjes om zonder te dopen op te eten. In de Agriturismo waar wij vaak in de zomer verblijven in Toscane bakken ze de Cantuccine ook zelf. Niets lekkerder dan na het avondeten de kinderen op bed leggen en dan nog even terug naar het restaurant om de versgebakken Cantuccini te dopen in de Vin Santo. Dat kan ook met deze chocolade Cantuccini.
Ik had al vaker gewone Cantuccini gebakken en vond ze erg goed gelukt, ze smaakten echt zo als in Italië. Tijdens onze laatste vakantie deze zomer in Italië zag ik in een winkel chocolade Cantuccini koekjes liggen. Dat bracht me op het idee om hier thuis eens mee aan de slag te gaan. Het resultaat is geslaagd! De combinatie van amandelen met chocolade is heerlijk!
Ingrediënten chocolade Cantuccini
Voor 15-20 stuks
– 150 gram bloem
– 12 gram cacaopoeder
– snufje zout
– 1/2tl bakpoeder
– 80 gram melkchocolade stukjes
– 90 gram amandelen grof gehakt
– 2 eieren
– 150 gram kristalsuiker
Extra benodigdheden
– bakpapier
Bereiding
Stap1:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de bloem, cacaopoeder, zout, bakpoeder, amandelen (grof gehakt) en chocolade stukjes in een kom en zet even apart.
Stap2:
Mix in een staande mixer de eieren luchtig totdat ze licht van kleur zijn en voeg daarna de kristalsuiker toe. Spatel er daarna de droge ingrediënten door.
Stap3:
Schep het deeg op de bakplaat in een lange platte rol. Hoe breder de rol, hoe langer het koekje. Wil je kleine Cantuccini koekjes dan maak je een smalle rol anders maak je hem breder en krijg je grotere koekjes.
Stap4:
Bak de Cantuccini de eerste keer 20 minuten op 170 graden.
Stap5:
Haal de Cantuccini uit de oven en snijd de koek bijna direct in plakken van ongeveer 1 cm dik. Pas op heet! Leg de plakjes plat op het bakblik en doe het bakblik weer terug in de oven om nogmaals te bakken voor 20 minuten.
Laat de Cantuccini afkoelen op een rooster. Daarna kun je ze heerlijk dopen in de Vin Santo, koffie of thee. Of gewoon lekker zo eten.
Wil je na deze heerlijke Chocolade Cantuccini nog verder bakken. Dan heb ik nog een heerlijk recept voor je voor ‘gewone’ Cantuccini. Dir recept nam ik mee uit het hartje van Toscane. Klik hier om naar het recept te gaan.
Of anders dit heerlijke recept ook uit het hartje van Toscane voor Italiaanse amandelkoekjes oftewel Ricciarelli.
Veel bakplezier, Daphne
[…] Wil je nog meer lekkere Italiaanse koekjes eten, probeer dan dit recept voor Chocolade Cantuccini […]
[…] Toscaanse keuken maken? Bekijk dan mijn andere Italiaanse recepten: Torta al limone (citroentaart) Chocolade CantucciniItaliaanse amandel […]
[…] heb al eerder Cantuccini gebakken naar eigen recept. Dit recept voor chocolade Cantuccini is hier terug te vinden. Je hebt nu dus twee keuzes, chocolade of gewone. Snel kiezen dan kun je aan de […]