Grappig dat ik deze cappuccino cupcakes zo lekker vind. Ik hou namelijk helemaal niet van koffie. Ik drink echt nooooit koffie, alleen maar thee. De geur van koffie vind ik wel heel lekker en deze cupcakes met een vleugje koffie lust ik ook heel graag. Misschien komt dit door de lekkere icing van witte chocolade bovenop, daar ben ik gek op.
Dit recept heb ik ooit van mijn zus via via gekregen meer dan 15 jaar geleden alweer. Ik ging toen net samenwonen met Menno en weet nog dat ik deze regelmatig bakte. Daarna is het recept ergens in een map beland met heel veel andere recepten die ik soms uit tijdschriften scheur.
Tijdens mijn laatste vakantie was ik aan het nadenken welke recepten ik allemaal kon maken de komende maanden voor de site en ineens bedacht ik me dat deze overheerlijke cupcakes wel een goed idee waren, maar had ik het recept nog? Gelukkig ben ik redelijk gestructureerd en zat het na 15 jaar idd gewoon nog in de map met losse recepten.
In deze cappuccino cupcakes zit wat espresso poeder daardoor krijg je een heerlijke subtiele koffie smaak, die zelfs ik als niet koffie drinker, lekker vind. Om het cakeje er uit te laten zien als een cappuccino maak je bovenop het cakeje ‘melkschuim’ van witte chocolade met zure room en poedersuiker en deze bestrooi je de ‘cappuccino’ met wat cacaopoeder en voilà je hebt je cappuccino cakeje!
Ingrediënten Cappuccino cupcakes
Voor de cupcakes (12 stuks)
- 150 gram roomboter op kamertemperatuur
- 150 gram kristalsuiker
- 150 gram bloem
- 3 eieren
- 1 tl vanille extract
- 2 tl bakpoeder
- 1 1/2 el espresso poeder
- 3 el melk
Voor de icing
- 100 gram witte chocolade
- 2 el zure room
- 30 gram roomboter
- 200 gram poedersuiker (of suikerbakkerspoeder)
- 120 gram zure room
- cacaopoeder om te bestrooien
Extra benodigdheden
- 12 papieren baking cups
- cupcake bakvorm
Bereiding
Stap1:
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Doe de papieren baking cups in de cupcake vorm.
Stap2:
Doe alle ingrediënten voor de cupcakes in de kom van een mixer. Meng alles tot je een mooi beslag hebt.
Stap3:
Verdeel het beslag over de baking cups en bak deze 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn. De cakejes zijn gaar als je er met een vinger op duwt en het terugveert. Laat de cakejes afkoelen op een rekje.
Stap4:
Wanneer de cupcakes helemaal zijn afgekoeld kun je de icing gaan maken. Smelt de chocolade samen met de boter in een kom in de magnetron. Verwarm het steeds kort in de magnetron anders heb je de kans dat de chocolade te warm wordt en verbrand. Er mogen nog kleine stukjes chocolade in zitten, haal het dan uit de magnetron en roer goed door zodat de rest van de chocolade ook smelt. Voeg daarna de zure room toe en roer verder door. Nu kun je de poedersuiker langzaam toevoegen. Doe niet alles in 1x erbij. Voeg wat toe, roer even, en voeg daarna weer wat toe net zo lang tot je een mooie icing hebt die niet te dik is.
Stap5:
Verdeel de icing over de cupcakes en strooi wat cacaopoeder over de icing. Je cappuccino cupcakes zijn nu klaar om op te drin…. Euh eten.
Veel bakplezier, Daphne