Daar is er weer één, een recept uit Toscane. Dit recept voor echte Italiaanse Cantuccini komt uit het hartje van Toscane. Uiteraard weer meegenomen tijdens mijn vakantie in Toscane. De foto’s doen me gelijk weer terug verlangen. We bakten deze koekjes met de kok tijdens ons verblijf in de Agriturismo (Agriturismo Diacceroni, echt een aanrader trouwens als je van lekker eten houdt, een super mooi uitzicht en lekker weer en ga zo maar door……).
Ik vind het heerlijk om deze Cantuccini tijdens de vakantie in Toscane na het diner te dopen in de Vin Santo. Thuis in Nederland met dit herfstachtige weer vind ik het gewoon lekker om ze in mijn thee te dopen. En dan het liefst een stuk of 10 achter elkaar.
De koekjes zijn zo hard omdat ze twee keer zijn gebakken. Na de eerste keer bakken snij je de rol in plakken en bak je de plakken vervolgens nogmaals in de oven. De koekjes zijn ook zo te eten, maar omdat ze zo hard zijn is dopen toch echt wel lekkerder.
Ik heb al eerder Cantuccini gebakken naar eigen recept. Dit recept voor chocolade Cantuccini is hier terug te vinden. Je hebt nu dus twee keuzes, chocolade of gewone. Snel kiezen dan kun je aan de slag! Of je bakt ze gewoon alle twee natuurlijk!
Ingrediënten Cantuccini uit Toscane
Voor 25-30 stuks
- 3 eieren
- 210 gram kristalsuiker
- 270 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 gram bruine amandelen
- 30 gram boter
Extra benodigdheden
- bakpapier
- eigeel om te bestrijken
- bak kwastje
Bereiding
Stap1:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Splits 2 eieren en doe het eigeel in een kom van een staande mixer. Voeg daar de kristalsuiker en het andere ei aan toe en klop dit totdat het schuimig en licht van kleur is.
Stap2:
Voeg de bloem en bakpoeder toe en meng dit tot een deeg. Smelt de boter in de magnetron en voeg dit ook toe samen met de amandelen en kneed tot een deeg.
Stap3:
Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en maak er twee lange rollen van, van ongeveer 2,5 cm dikte en druk deze iets plat aan de bovenkant.
Stap4:
Bestrijk de rollen met eigeel en bestrooi met wat vanillesuiker. Bak de rollen in de oven voor 20 minuten. Haal de rollen uit de oven en verhoog de ovenstand naar 190 graden. Wacht 2 minuten en snijd dan schuine plakken van zo’n 1,5 cm dikte. Leg de plakken op de platte kant weer terug op het bakblik en bak deze nogmaals in de oven een paar minuten (2-5 minuten).
Laat de Cantuccini afkoelen op een rooster. Daarna kun je ze heerlijk dopen in de Vin Santo, koffie of thee. Of gewoon lekker zo eten. Het recept voor de overheerlijke Chocolade versie van deze koekjes is hier te vinden.
Veel bakplezier, Daphne
[…] op de site kunnen zetten. Wel een hele leuke Pizza Cookie voor Halloween en echt Italiaanse Cantuccini uit het hartje van Toscane. Tijdens onze vakantie in Italië in Agriturismo Diacceroni eten we deze […]
[…] je nog meer lekkere Italiaanse koekjes maken, probeer dan bijvoorbeeld deze Cantuccini uit het hartje van Toscane of deze Chocolade Cantuccini of overheerlijke amandelkoekjes […]
[…] al Limone – Italiaanse citroentaart een heerlijke frisse taartCantuccini – lekker om te dopen in de Vin Santo, koffie of theeRicciarelli – amandelkoekjes uit […]
[…] van mijn meegenomen recepten afgelopen vakantie in Toscane. Zo nam ik deze zomer recepten mee van Cantuccini, Cavallucci, Nougat en Chocolade taart met gezouten karamel en ganche. De Panforte is de laatste in […]