Ook deze maand werd er weer geswiepswoepswapperd. Ik deed voor de tweede keer mee aan dit leuke projectje van Mandy van Mandyandmore. Voor deze swiepwoepswap maakte ik iets wat al een tijdje op mijn lijstje stond. Cake bakken zonder boter: Angel food cake.
Door Mandy werd ik gekoppeld aan Bakmuts. Een blog met zowel hartige als zoete gerechten. Nou ben ik natuurlijk eigenlijk alleen van de zoete gerechten dus ben ik daar op gaan zoeken. Daar vond ik dit recept voor Angel Food Cake. Een cake die je bakt zonder boter. Dit klinkt mij super goed in de oren. Ik vermijd zoveel mogelijk boter voor de verzadigde vetten. Ik heb gemerkt dat deze mij niet helpen in mijn gezondheid, maar ik wil natuurlijk wel af en toe nog iets lekkers snoepen.
Ik heb het recept iets aangepast. Het originele recept van Bakmuts was met kokos en ook daar zitten helaas heel veel verzadigde vetten in. Niet handig voor mij dus. Ik heb de kokos weggelaten en de cake heb ik gedecoreerd met een beetje chocolade en sprinkles om de boel wat op te vrolijken. En ja, toen ik een stukje ging proeven heb ik de chocolade er af gesneden, maar een half versierde taart staat ook zo raar op de foto.
Leuk ook om met kinderen te bakken en lekker te laten kliederen met het versieren. Je kunt de taart ook vullen met bijvoorbeeld vers fruit of jam. Zo zet je snel iets feestelijks op tafel.
Ingrediënten Cake zonder boter: angel food cake
Voor de cake (18 cm)
- 5 eiwitten
- 1/2 tl azijn
- 110 gram kristalsuiker
- 1 tl vanille extract
- 55 gram bloem
- sprinkles
- pure chocolade
Bereiding
Stap 1:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de eiwitten in een kom van een staande mixer. Voeg de azijn toe en mix dit tot zachte pieken. Voeg dan de 1/2 van de suiker toe en de vanille extract en klop tot je een stijf en glanzend eiwitschuim hebt.
Stap 2:
Zeef de bloem en andere helft van de suiker. Spatel dit door de eiwitten heen samen met ongeveer 10 gram sprinkles. Doe dit zo voorzichtig en snel mogelijk zodat het beslag zo luchtig mogelijk blijft.
Stap3:
Leg een bakpapiertje onderin een bakvorm. Je kunt de randen met bakspray inspuiten, maar ik doe dit liever niet omdat je door de bakspray kans hebt dat de cake inzakt na het bakken. Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
Stap4:
Bak de cake in de voorverwarmde oven in zo’n 35 minuten gaar. Check met een prikker of de cake gaar is. Haal de cake dan uit de oven en draai het bakblik om zodat de cake omgekeerd in de vorm kan afkoelen. Als de cake helemaal is afgekoeld snij je de randen los en kun je de springvorm verwijderen. Haal het bakpapiertje voorzichtig van de cake los.
Stap5:
Smelt de chocolade in de magnetron of au bain marie. Decoreer de bovenkant van de cake met de chocolade en strooi de sprinkles er over.
Cake bakken zonder boter kan dus gewoon met deze Angel food cake. Je kunt de cake ook vullen met bijvoorbeeld jam of vers fruit om er een feestelijke cake van te maken. Wil je nog meer feestelijke cakes bakken maar dan gewoon met boter. Bekijk dan ook mijn recept: Naked cake met vers fruit.